ŠOLC NAJAVIO TEŠKA VREMENA: Nemački kancelar pod pritiskom da spreči nestašicu energije

D. D. S.

12. 08. 2022. u 12:15

Nemački kancelar Olaf Šolc obećao je građanima treći paket finansijske pomoći za ublažavanje rastuće inflacije izazvane krizom zbog smanjenja isporuke gasa iz Rusije, istovremeno upozorivši da će naredni meseci biti izazovni za najveću evropsku ekonomiju. Na letnjoj konferenciji za novinare Šolc je poručio da njegova vlada drži energetsku krizu pod kontrolom i da neće napustiti građane koji pate od rastućih troškova grejanja, ali je istovremeno jasno stavio do znanja da će predstojeća zima biti teška. "Suočavamo se sa ozbiljnim vremenima", rekao je Šolc, koji je više od 100 minuta odgovarao na pitanja o širokom spektru pitanja.

ШОЛЦ НАЈАВИО ТЕШКА ВРЕМЕНА: Немачки канцелар под притиском да спречи несташицу енергије

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

- Učinićemo sve što možemo da osiguramo da građani bezbedno prođu kroz ovaj period - rekao je. S obzirom da se skoro polovina nemačkih domova za grejanje oslanja na gas, zemlja se suočava sa potencijalnim racionalizacijama ako ne uspe da obezbedi dovoljne rezerve.

Vlada cilja da skladišni kapaciteti budu 95 odsto popunjeni do novembra, u poređenju sa sadašnjih 73,7 procenta.

Šolc je pod pritiskom da spreči nestašicu energije koja bi bila bez presedana za razvijenu naciju. Njegova administracija se borila da se pozabavi oslanjanjem Nemačke na ruski gas, tek nedavno je postavila ciljeve za smanjenje potražnje, jer napori da se obezbede alternativne isporuke ne uspevaju.

Šolc je rekao da su trenutni planovi zaduživanja njegove vlade dovoljni za plaćanje novog paketa pomoći o kojem se raspravlja. Vladajuća koalicija i dalje ima za cilj da uspostavi ustavno ograničenje zaduživanja sledeće godine - poznato kao kočnica duga - ali bi finansijski planovi mogli da se revidiraju ako se nešto neočekivano dogodi, dodao je on.

On je takođe stavio naglasak na plan koji je ove nedelje predstavio ministar finansija Kristijan Lindner, a ima za cilj prilagođavanje poreskih razreda kako bi se uzela u obzir veća inflacija. Šolc je objasnio da je napravio nekoliko sličnih podešavanja kao ministar finansija i da ima smisla smanjiti teret poreskih obveznika koji se već bore sa većim troškovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)