OČEKUJE SE DA EU POVUČE BLOKADU Peskov: "Sačekajmo, treba još malo strpljenja..."

Tanjug

13. 07. 2022. u 13:44

PORTPAROL Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da očekuje napredak u vezi sa mogućim sporazumom sa EU koji bi Rusiji omogućio tranzit neke sankcionisane robe u Kalinjingrad, ali da problem još nije rešen.

ОЧЕКУЈЕ СЕ ДА ЕУ ПОВУЧЕ БЛОКАДУ Песков: Сачекајмо, треба још мало стрпљења...

Foto: EPA

- Za sada nema finalizacije ove situacije. Očekujemo određeni napredak, ali za sada ne možemo da konstatujemo da je ovaj problem rešen. Sačekajmo, trenutno treba da budemo malo strpljiviji, poručio je Peskov na konferenciji za novinare, prenosi Interfaks.

Litvanija je u ponedeljak proširila listu roba na koju se odnose mere ograničenja trgovine preko njene teritorije do ruske eksklave Kalinjingrad, uključujući beton, drvo, alkohol i industrijske hemikalije na bazi alkohola.

Gubernator ruskog regiona Kalinjingrad Anton Alihanov predložio je potpunu zabranu tranzita robe između tri baltičke zemlje i Rusije, kao odgovor na blokadu koju je ruskoj eksklavi nametnula Litvanija.

Podsetimo, Litvanija je 18. juna blokirala tranzit robe železnicom do Kalinjingrada preko svoje teritorije, pri čemu su ograničenja uticala na oko 30 odsto isporuka u ruski region. Moskva je te mere nazvala besprimernim i nezakonitim, jer utiču na pristup Rusije delu njene teritorije. Nemačka je tada zatražila od Evropske komisije da napravi izuzetak za Kalinjingrad kako bi se izbegla eskalacija, preneo je Špigl, pozivajući se na izvore.

BONUS VIDEO: UNIŠTENA DVA AMERIČKA SISTEMA HIMARS: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni