PREDSEDNIK ŠRI LANKE OBEĆAO OSTAVKU: Premijer naredio vojsci da uspostavi red u zemlji

Tanjug

13. 07. 2022. u 13:10

PREDSEDNIK Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa, koji je danas pobegao na Maldive, telefonom je obavestio predsednika parlamenta Mahindu Japu Abejvardenu da će njegova ostavka biti poslata kasnije tokom današnjeg dana.

ПРЕДСЕДНИК ШРИ ЛАНКЕ ОБЕЋАО ОСТАВКУ: Премијер наредио војсци да успостави ред у земљи

Foto: Tanjug

- Predsednik je stupio u kontakt sa mnom telefonom i rekao da će se postarati da danas dobijem njegovu ostavku - naveo je Abejvardena u video-izjavi, prenosi Rojters.

On je apelovao da građani ostanu mirni i da imaju poverenja u parlamentarni proces koji će obezbediti da novi predsednik bude izabran 20. jula, navodi Rojters.

Predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa pobegao je rano jutros vojnim avionom zajedno sa suprugom iz zemlje na Maldive, samo nekoliko sati pre nego što je trebalo da podnese ostavku, potvrdilo je ratno vazduhoplovstvo zemlje, a prenosi Rojters.

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge proglasio je danas vanredno stanje celoj zemlji i policijski čas u pojedinim delovima, nakon što je Radžapaksa pobegao na Maldive, u trenutku masovnih protesta zbog ekonomske krize na ostrvu.

On je izjavio danas da je naredio vojsci da "učini sve što je potrebno kako bi se uspostavio red u zemlji".

U televizijskom obraćanju, premijer Vikremesinge pozvao je demonstrante koji su zauzeli njegovu kancelariju i druge državne zgrade da ih napuste i sarađuju sa vlastima, preneo je Bi-Bi-Si.

- Ne možemo da porušimo naš ustav. Ne možemo da dozvolimo da fašisti preuzmu vlast. Moramo da okončamo ovu fašističku pretnju demokratiji - dodao je on.

Prethodno je Bi-Bi-Si javio da su demonstranti upali u kabinet premijera, tako što su probili kapije kompleksa.

Mnogi od demonstranata stajali su na balkonima i vrištali od radosti, nakon višesatnog sukoba sa naoružanim policajcima ispred kapije zdanja u kom se nalazi kabinet premijera.

Stajali su na stolicama i stolovima, mahali zastavom Šri Lanke, pevali, skandirali...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri