DEPORTACIJE U SLUŽBI AMERIČKIH IZBORA: Delu Venecuelanaca produžen legalni boravak, 250 hialjada "na ledu"

D. D. S.

13. 07. 2022. u 12:20

ADMINISTRACIJA američkog predsednika Džozefa Bajdena je proširila privremenu zaštitu stotinama hiljada Venecuelanaca koji žive u SAD, ali ih čak četvrt miliona ostavila "na ledu" izlažući ih mogućoj deportaciji.

ДЕПОРТАЦИЈЕ У СЛУЖБИ АМЕРИЧКИХ ИЗБОРА: Делу Венецуеланаца продужен легални боравак, 250 хиаљада на леду

Foto: EPA

Analitičari primećuju da je u pozadini odluke strah od republikanske kritike imigracione politike uoči novembarskih izbora, kada se demokrate svim silama bore da održe primat u Kongresu.

Uprkos rastućim pozivima desetina zagovornika imigracije i demokratskih poslanika koji guraju administraciju da pomogne u zaštiti šire grupe prognanika, Ministarstvo za unutrašnju bezbednost saopštilo je da će samo produžiti status "privremeno zaštićenog Venecuelanca" za one koji su već bili u SAD marta prošle godine, kada je prvobitno imenovanje odobreno. To izostavlja oko 250.000 Venecuelanaca koji su stigli u SAD pošto je TPS odobren, što znači da ne ispunjavaju uslove za radne dozvole i zaštitu od deportacije. Odluka je doneta pošto su zvaničnici administracije izrazili zabrinutost da bi preimenovanje TPS-a da bi se uključilo više Venecuelanaca podstaklo više migracija na južnu granicu SAD i izazvalo više kritika republikanaca o predsednikovom imigraacionom politikom uoči međuizbora za Kongres.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

VAPAJ BLINKENA: Ako nastavimo da odlažemo pomoć Ukrajini – posle može biti prekasno