HADŽILUK U MEKI: Hodočasnici su ove godine izabrani među milionima prijavljenih putem interneta

Tanjug

07. 07. 2022. u 10:24

Milion muslimanskih vernika iz celog sveta okupilo se danas u svetom gradu Meki, u Saudijskoj Arabiji, kako bi obavili početne obrede hadžiluka, nakon što je pandemija korona virusa u poslednje dve godine značajno ograničila pristup jednom od najvećih muslimanskih svetilišta.

ХАЏИЛУК У МЕКИ: Ходочасници су ове године изабрани међу милионима пријављених путем интернета

Foto: Tanjug/AP

Ove godine hadž je dozvoljen za milion stranih i domaćih hodočasnika koji su u potpunosti vakcinisani protiv korona virusa, negativni na kovid-19 i imaju između 18 i 65 godina, prenosi AP.

Vlasti procenjuju da je 85 odsto stiglo iz inostranstva.

Hadžiluk u Meki je jedan od pet stubova islama.

Svaki musliman, po verskom zakonu, dužan je da bar jednom u životu ode na hadžiluk, ako poseduje dovoljno novca za podmirenje troškova putovanja i dobrog je zdravlja i fizički spreman za posetu rodnom mestu proroka Muhameda.

Hodočasnici su ove godine izabrani među milionima prijavljenih putem sistema lutrije na internetu, navodi AP.

U odnosu na prošlu i pretprošlu godinu, koje je obeležila pandemija korona virusa, vlasti su dozvolile većem broju ljudi da se uputi u Meku.

Samo 1.000 vernika je moglo da obavi hadž u leto 2020, u odnosu na 2,5 miliona učesnika iz celog sveta koliko ih je bilo 2019. godine.

Hodočašće se sastoji od puta u Meku, dolaska u Meku i svetkovine hadžiluka, koji obuhvata devet osnovnih obreda.

Na početku svetkovine hodočasnici su danas obilazili oko Kabe, kockaste građevine koja je centralno svetilište islama i kojoj se muslimani iz celog sveta okreću u molitvama, bez obzira na to gde se nalaze.

Tokom narednog dana, muslimani će se uputiti na brežuljak Arafat udaljen od Meke petnaestak kilometara, što je obaveza svakog hadžije i sastavni deo obreda hadža, prenosi AP.

BONUS VIDEO:

BOGOSAV ŽIVKOVIĆ: Svetska slava počela je od zmije sa sluzavim tragom i brkatim čovekom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NOVI MIG-41: Leti do 5.500 km/h naoružan raketama kindžal i cirkon - obavlja borbene zadatke u stratosferi