FAJNENŠEL TAJMS: Cene električne energije u EU dostigle su najviši nivo u istoriji

Novosti online

05. 07. 2022. u 15:17 >> 16:49

CENE električne energije u Evropi dostigle su najviši, rekordni nivo, objavio je u utorak Fajnenšel tajms, navodeći rastuću cenu prirodnog gasa usled neizvesnosti oko ruskih snabdevanja, prenosi RT.

ФАЈНЕНШЕЛ ТАЈМС: Цене електричне енергије у ЕУ достигле су највиши ниво у историји

Foto: Profimedia

Nemačka snaga baznog opterećenja za isporuku sledeće godine, koja je referentna evropska cena, trgovala se u ponedeljak po ceni od 325 evra (334 dolara) po megavat satu (MWh), čime je premašila prethodni rekord postavljen u decembru, piše list. Prošlog jula, cena je iznosila nešto više od 81 evro (83 dolara) po megavat satu. Ekvivalentni ugovor u Francuskoj se udvostručio na 366 evra (377 dolara) po MWh od početka godine, dodaje FT.

Na cene električne energije utiču cena prirodnog gasa koji se koristi za proizvodnju energije. Cene gasa u Evropi premašile su 1.800 dolara za hiljadu kubnih metara prvi put od početka marta u utorak, pošto su radnici nafte i gasa u Norveškoj stupili u štrajk zbog plata, što utiče na proizvodnju.

Kako navodi FT, situaciju su pogoršali problemi u održavanju velikog broja francuskih nuklearnih elektrana, zbog kojih susedne zemlje sagorevaju dodatni gas za proizvodnju struje za Francusku.

Takođe, gasovod Severni tok 1 između Rusije i Nemačke trebalo bi da bude zatvoren radi održavanja sledeće nedelje. Moskva je već morala da smanji protok kroz gasovod za 60 odsto prošlog meseca zbog tehničkih problema izazvanih zapadnim sankcijama, ali mnogi u EU strahuju da posle planiranog gašenja protok gasa neće biti ponovo uključen.

Nemačka je prošlog meseca pokrenula drugu fazu svog plana za vanredne situacije na tri nivoa. Treća faza bi zahtevala racionalizaciju gasa za domaćinstva i industrijska postrojenja. Jedna stambena zadruga u Saksoniji je navodno već uvela racionisanje tople vode, a slična upozorenja izdata su i u Hamburgu.

BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLJAJU: Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

SAUČEŠĆE PORODICAMA, IZDRŽITE Poznati potreseni masakrom na Cetinju - brojne objave na mrežama, otkazani nastupi