ILI OSTAJU BEZ LETA, ILI IM NEMA PRTLJAGA: Štrajkovi i "tehnički kvar" doveli do haosa na aerodromu u Parizu

G. ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

04. 07. 2022. u 06:00

PROTEKLOG vikenda osoblje na pariskom aerodromu "Šar de Gol" štrajkovalo je tražeći veće plate usled inflacije koja je u ovoj zemlji na godišnjem nivou premašila pet odsto zbog poskupljenja osnovnih namirnica i energenata, od kojih najveći deo stiže iz Rusije i Ukrajine.

ИЛИ ОСТАЈУ БЕЗ ЛЕТА, ИЛИ ИМ НЕМА ПРТЉАГА: Штрајкови и технички квар довели до хаоса на аеродрому у Паризу

Foto: AP

Štrajkovala je oko petina osoblja na najvećem francuskom aerodromu, što je bilo dovoljno da dođe do značajnog poremećaja u avio-saobraćaju. Anulirane su desetine letova.

A onda kao da sve to nije bilo dovoljno, desio se i "tehnički kvar", usled koga su mnogi putnici - koji su ipak uspeli da se ukrcaju - ostali bez prtljaga. Procenjuje se da je čak polovina putnika u subotu zbog problema na "Šarl de Golu" na konačnu destinaciju stigla bez kofera i torbi! Skoro da se nije znalo ko je više na gubitku - oni koji su ostali neukrcani, ali ipak sa svojim prtljagom, ili oni koji su odleteli, ali i ostali bez svih "svojih krpica".

Emanijel Dišemen Imber, predstavnik na aerodromu "Radničke borbe", jednog od moćnih francuskih sindikata, poručio je da će svi oni imati izuzetno velikih poteškoća da pronađu zagubljeni bagaž i da ogromna količina prtljaga neće stići do vlasnika!

NEVOLjE DOLAZE

OVOG meseca će širom Evrope biti održani štrajkovi kabinskog osoblja različitih avio-kompanija. Nakon štrajka u Parizu, kabinsko osoblje španskog ogranka "Rajanera" objavilo je da planira dvanaestodnevni štrajk. Oko 1.000 pilota švedskog avio-prevoznika SAS trenutno vodi razgovore o platama i, ukoliko ne budu bili zadovoljni, stupaju u štrajk. Očekuje se da će i u Velikoj Britaniji avio-kompanije ove nedelje otkazati brojne letove.

Ukoliko prtljag ne stigne za 21 dan, smatra se izgubljenim. Putnici imaju pravo da zatraže nadoknadu, maksimum je 1.200 evra, ali to podleže zahtevnoj proceduri jer za svaku izgubljenu "krpicu" mora da se priloži originalni račun. I tada, kompanije ne isplaćuju punu cenu, već odbijaju amortizovanu vrednost. Tako da je najrealnije očekivati paušal od otprilike 20 evra po kilogramu.

Da sve bude još komplikovanije, "pobrinuo" se i pariski gradski saobraćaj, imajući u vidu da linija prigradske železnice koja saobraća od Grada svetlosti do "Šarl de Gola" nedeljom ne radi usled renoviranja zbog predstojećih Olimpijskih igara, koje će se u glavnom gradu Francuske održati 2024. godine. Prvi dan godišnjih odmora i odlazak na letovanje tako je mnogima preseo. 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024