ABORTUS USPEO DA UJEDINI SKUPŠTINU: Francuska se sprema da u ustav unese pravo na prekid trudnoće

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

02. 07. 2022. u 08:22

NEGATIVNI odjeci oko ograničavanja prava na abortus s druge strane Atlantika, naveli su Francusku da krene sasvim suprotnim smerom, i pravo na prekid trudnoće ugravira u ustav ove zemlje koja voli da ističe da je često bila predvodnik borbe za ljudska prava.

АБОРТУС УСПЕО ДА УЈЕДИНИ СКУПШТИНУ: Француска се спрема да у устав унесе право на прекид трудноће

Foto AP

Oror Berže, vođa Makronove poslaničke grupe "Renesansa" u francuskom parlamentu, podneće predlog zakona čiji nacrt predviđa da se u najviši zakonski akt unese da nikome neće moći da bude oduzeto pravo dobrovoljnog prekida trudnoće.

Pravo na abortus u Francuskoj je uvedeno u januaru 1975. godine, na osnovu zakona koji je pripremila Simon Vej, tadašnja ministarka zdravlja za vreme predsednika Valeri-Žiskar d'Estena. Francuzi ovaj zakon smatraju jednim od najviših dostignuća u borbi za prava žena.

Može da se dogodi da novi zakon, kojim bi se pravo na abortus "zacementiralo" u Ustavu, bude i prvi pravni akt koji bi donela trenutno razjedinjena francuska skupština u kojoj posle nedavnih parlamentarnih izbora niko nema apsolutnu većinu. To bi, ujedno, bila i svojevrsna proba za vlast da li će moći da vlada na sklapanju savezništava od zakona do zakona.

Istovremeno, ujedinjena levica prebacila je vlastima da sada pokušavaju da urade ono što su levičari iz redova Melanšonovih "Nepotčinjenih" već predlagali u prethodnom sazivu, 2018. i 2019. godine, ali što je tadašnja većina, u dva navrata, glatko odbijala. Drugim rečima, optužuju ih za "krađu ideja".

Analitičari podsećaju da je prethodna većina u skupštini funkcionisala po principu da gotovo apriori odbacuje predloge opozicije, bez obzira na njihov sadržaj, ali da je sada ova tema iznad stranačkih trvenja.

Kao potvrda, stigla je i ideja iz redova Nove narodne, ekološke i socijalne unije, da bi mogli da podrže ideju koju je preuzela bivša predsednička većina, uz predlog da zajednički usaglašeni tekst o unošenju abortusa u Ustav predlože sve poslaničke grupe. Ako bi uspeli u tome, bio bi to svojevrsni simbol ujedinjenja duboko razjedinjene skupštine.

PODRŠKA OD PREDSEDNICE

"VELIKI" glas podrške stavu o pravu na abortus stigao je od tokom ove nedelje izabrane - prvi put u istoriji žena će obavljati tu funkciju - predsednice francuske skupštine Jael Bron Pive (na slici). Ona je stala u odbranu prava izbora žena na abortus i pozvala poslanike da budu "budni" kada je ova tema u pitanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju