OSUĐEN ZA SMRT 130 LJUDI: Doživotna robija za teroristički napad u parizu 2015. godine

Tanjug

29. 06. 2022. u 21:29 >> 21:36

SALAH Abdeslam, za koga se veruje da je jedini preživeli član grupe koja je izvela najsmrtonosniji teroristički napad ikada viđen u mirnodopskoj Francuskoj, proglašen je danas krivim pred Krivičnim sudom u Parizu.

ОСУЂЕН ЗА СМРТ 130 ЉУДИ: Доживотна робија за терористички напад у паризу 2015. године

Foto Tanjug/AP

Suđenje, koje je održano u specijalno dizajniranoj sudnici u pariskoj Palati pravde, trajalo je devet meseci, a učestvovalo je preko 2.000 podnosilaca tužbi i više od 300 advokata, prenosi Rojters.

Odgovornost za napad na pariski klub Bataklan 13. novembra 2015. godine u kojem je poginulo 130 ljudi, a stotine su povređene, preuzela je Islamska država (ID), koja je pozvala svoje sledbenike da napadaju Francusku zbog njenog učešća u borbi protiv ID u Iraku i u Siriji.

Salah Abdeslam je osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti prevremenog puštanja na slobodu, što je kazna izrečena samo četiri puta ranije u Francuskoj.

Foto Tanjug/AP

Saleh Abdeslam

Abdeslam, 32-godišnji Francuz rođen u Belgiji za koga se veruje da je jedini preživeli član grupe koja je izvršila napade 13. novembra 2015. godine, ponosno je na početku suđenja izjavio da je "vojnik Islamske države", koja je preuzela odgovornost za napade.

Optuženi je tokom suđenja rekao da je u poslednjem trenutku odlučeno da on ne detonira svoj prsluk sa eksplozivom, ali je na osnovu rezultata istrage i saslušanja svedoka sud odlučio drugačiije.

-Sud smatra da je prsluk sa eksplozivom bio neispravan, a Salah Abdeslam je kriv kao aktivni član terorističke mreže, izjavio je glavni sudija Žan-Luj Peri.

BONUS VIDEO: Goreće nebo i zemlja - Ovoga treba da se plaše neprijatelji Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

HTEO JE DA TE UBIJE: Lauš izbegao smrt na setu Boja na Kosovu