UPLATE SU IZVRŠENE: Ministarstvo finansija Rusije se oglasilo nakon vesti o defoltu

Novosti onlajn

27. 06. 2022. u 14:43

MINISTARSTVO finansija Rusije odreagovalo je na vesti o neizmirenju državnog duga zemlje, istakavši da su uplate po osnovu suverenih evroobveznica izvršene u potpunosti i u skladu sa emisionom dokumentacijom.

УПЛАТЕ СУ ИЗВРШЕНЕ: Министарство финансија Русије се огласило након вести о дефолту

Foto Shutterstock

Ministarstvo finansija Rusije je 20. maja izvršilo uplatu po osnovu evroobveznica Rusije sa dospećem 2026. godine u iznosu od 71,25 miliona dolara i po osnovu evroobveznica sa dospećem 2036. godine u iznosu od 26,5 miliona evra, podseća ruska strana.

- Navedene uplate je istog dana primio agent za plaćanje (Nacionalni depozitar za obračune) i blagovremeno su predate kako vlasnicima ruskih evroobveznica, tako i stranim finansijskim posrednicima, između ostalog i međunarodnom kliring sistemu Evroklir (24. maja 2022. godine za uplatu u američkim dolarima i 25. maja 2022. godine za uplatu u evrima), u cilju naknadnog prenosa klijentima navedene organizacije - precizirano je u saopštenju.

Prema tome, time je Ministarstvo finansija Rusije u potpunosti izmirilo obaveze servisiranja ruskih državnih hartija od vrednosti, u skladu sa emisionom dokumentacijom emisija evbroobveznica.

Istovremeno se navodi da niz vlasnika evroobveznica nije primio novac zbog delovanja stranih finansijskih posrednika.

- Skrećemo pažnju na to da, u skladu sa emisionom dokumentacijom za navedene emisije, defolt predstavlja neplaćanje ('failure to pay') od strane dužnika, ali uplata je izvršena unapred – 20. maja 2022. godine. U ovom slučaju, investitori nisu dobili novac ne zbog izostanka uplate, nego usled delovanja trećih lica, što se u emisionoj dokumentaciji ne smatra defoltom i treba da se razmatra u okviru opštih pravnih normi koje regulišu uslove emisije, uzimajući u obzir sve okolnosti i savesnost delovanja strana - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Ranije je agencija Blumberg objavila da je u Rusiji došlo do neizmirenja (defolta) državnog duga – prvi put od 1918. godine. Povod za ovakve medijske navode je rok za isplatu kupona u vrednosti od 100 miliona dolara koji je istekao 27. juna.

Međutim, Blumberg piše da je „defolt uglavnom simboličan“ i da nema velik značaj za Rusiju.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

DEJSTVO RAKETNOG SISTEMA "URAGAN": Pogledajte snimke Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA DOBRODOŠLA, ALI BEZ ŠEFA KREMLJA: Francuzi pozvali Moskvu da učestvuje u obeležavanju 80 godina iskrcavanja u Normandiji