LITVANIJA SE USAGLASILA SA EVROPSKOM KOMISIJOM Određene smernice za tranzit ruske robe za Kalinjingrad

Tanjug

27. 06. 2022. u 09:47

RUKOVODSTVO Litvanije usaglasilo je danas u konsultacijama sa Evropskom komisijom (EK) osnovne principe i smernice za tranzit ruske robe za eksklavu Kalinjingrad.

ЛИТВАНИЈА СЕ УСАГЛАСИЛА СА ЕВРОПСКОМ КОМИСИЈОМ Одређене смернице за транзит руске робе за Калињинград

Foto: Epa

Kjastutis Budris, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Litvanije, izjavio je posle sastanka u predsedničkoj palati da su konsultacije održane u svetlu ažuriranja preporuka EK o primeni sankcija, prenosi Interfaks.

Budris nije govorio o konkretnim principima.

Litvanija je 18. juna saopštila da zabranjuje tranzit robe pod sankcijama EU preko svoje teritorije ka ruskoj eksklavi Kalinjingrad. To je dovelo do zaoštravanja odnosa između Vilnjusa i Moskve, a Rusija je najavila odgovor na ovaj potez Litvanije.

Interfaks navodi da je zbog te zabrane, prema podacima regionalnih vlasti od 23. juna, prevoz robe železničkim i drumskim putem ka Kalinjingradskoj oblasti iz drugih regiona Ruske Federacije i obratno smanjen oko 30 odsto.

Kalinjingrad, smešten između članica EU i NATO - Poljske i Litvanije, snabdeva se iz Rusije, železnicom preko Litvanije.

U toj eksklavi se nalazi štab ruske Baltičke flote. Kalinjingrad je Crvena armija zauzela od nacističke Nemačke u aprilu 1945. godine, a ustupljen je Sovjetskom Savezu posle Drugog svetskog rata.

BONUS VIDEO:

MANEVRI BALTIČKE FLOTE: Pogledajte vežbe posada na 60 brodova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

STRANCI DONOSE JESTIVO ULJE: Zbog nestašice robe, Kuba otvara svoj trgovinski prostor inostranim ulagačima