LITVANIJA SE NE ZAUSTAVLJA: Spremna da proširi blokadu Kalinjingrada - samo čekaju nove sankcije Moskvi

Novosti onlajn

23. 06. 2022. u 11:42

VILJNUS je spreman da proširi listu zabranjene robe za tranzit ka ruskoj eksklavi Kalinjingrad ukoliko Evropska unija uvede nove sankcije Moskvi, izjavio je predsednik Litvanije Gitanas Nauseda.

ЛИТВАНИЈА СЕ НЕ ЗАУСТАВЉА: Спремна да прошири блокаду Калињинграда - само чекају нове санкције Москви

Foto: Printskrin Youtube/Qtish

Zemlja je takođe spremna da se suoči sa svim potencijalnim merama odmazde koje bi Rusija mogla da uvede, rekao je on u intervjuu za "Rojters".

- Spremni smo za neprijateljske akcije Rusije, kao što je isključenje iz sistema BRELL [elektromreža] ili druge - rekao je Nauseda.

On je naglasio da ograničenja tranzita nisu suvereni potez Litvanije, već samo primena sankcija EU protiv Moskve uvedenih zbog sukoba u Ukrajini koji je u toku.

- Osećamo podršku Evropske unije, jer je to odluka koju je donela Evropska unija - rekao je on i dodao da je zemlja spremna da proširi listu zabranjene robe ukoliko blok uvede nova ograničenja protiv Rusije.

Foto: Shutterstock

- Radujemo se sprovođenju narednih faza sankcija i bilo bi veoma dobro da Evropska komisija objasni njihov sadržaj ruskim vlastima. To bi moglo da otkloni neke od trenutnih tenzija koje nisu u interesu ni Evropske unije ni Rusije - rekao je Nauseda.

Tokom vikenda, litvanski nacionalni železnički operater zabranio je protok sankcionisane robe između ruskog regiona Kalinjingrada i Rusije, pozivajući se na smernice Evropske komisije. Restrikcije su takođe uticale na drumski saobraćaj, kažu zvaničnici Kalinjingrada. I Viljnus i EU insistiraju da ograničenja ne predstavljaju „blokadu“ ruskog regiona.

Moskva je, međutim, nedvosmisleno okarakterisala potez Viljnusa kao „ekonomsku blokadu“ Kalinjingradske oblasti, navodeći da je time prekršio međunarodne obaveze zemlje da obezbedi nesmetan tranzit robe. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedeljak da je odluka Viljnusa „bez presedana“ i da predstavlja „kršenje svega i svačega“.

Predsednik Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev upozorio je da bi blokada mogla da izazove odgovor Moskve koji bi „imao ozbiljan negativan uticaj na narod Litvanije“.

- Naravno, Rusija će odgovoriti na neprijateljske akcije. Odgovarajuće mere su u toku i biće usvojene u bliskoj budućnosti - rekao je Patrušev novinarima tokom posete Kalinjingradu u utorak.

(Vostok)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

KOLIKO JE STROG BIO DUŠANOV ZAKONIK Za blud da se ruke odseku i nos sareže - ovo su bile kazne za silovatelje i pedofile