NOBELOVAC DŽOZEF STIGLIC O POLITICI SAD: Pokrenut novi hladni rat sa Rusijom i Kinom da bi se sačuvala svetska prevlast

M.Đorđević

23. 06. 2022. u 09:11

SAD su ušle u novi hladni rat sa Rusijom i Kinom, u kojem je u pitanju globalna hegemonija Zapada, a ne zaštita vrednosti, navodi se u članku američkog ekonomiste, i dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju Džozefa Stiglica za portal Šerpost, prenosi RIA Novosti.

НОБЕЛОВАЦ ЏОЗЕФ СТИГЛИЦ О ПОЛИТИЦИ САД: Покренут нови хладни рат са Русијом и Кином да би се сачувала светска превласт

Foto: EPA

- Čini se da Sjedinjene Države ulaze u novi hladni rat i sa Kinom i sa Rusijom. Američki lideri to prikazuju kao konfrontaciju između demokratije i autoritarizma, ali to ne prolazi test, posebno u trenutku kada ti isti lideri aktivno podržavaju sistematske kršitelje ljudskih prava kao što je Saudijska Arabija. Takvo licemerje sugeriše da je ono što je zaista u pitanju, barem delimično, globalna hegemonija, a ne vrednosti, piše Stiglic.

Prema mišljenju ekonomiste, dve decenije nakon pada gvozdene zavese, SAD su bile „očigledno broj jedan“ u svetu. Ali onda su usledili „pogrešni ratovi na Bliskom istoku, finansijski krah 2008. godine, rastuća nejednakost“, koji su doveli u pitanje liderstvo Vašingtona u svetskoj politici.

Stiglic primećuje neizbežnost da će „Kina ekonomski prestići SAD“. Sjedinjene Države, prema naučniku, „ne mogu same da pobede u novoj konkurenciji velikih sila; potrebni su im saveznici“. Međutim, poslednjih godina, kako naučnik primećuje u članku, saveznici SAD imaju sve više razloga da sumnjaju u pouzdanost Vašingtona kao partnera.

- Tramp je učinio sve što je mogao da otuđi ove zemlje, a republikanci, koji su mu i dalje dužni, dali su dovoljno razloga da one sumnjaju da li su SAD pouzdan partner... U potrazi za naklonošću sveta, SAD će morati da shvate da ne pomaže njihova duga istorija eksploatacije drugih zemalja i duboko ukorenjeni rasizam, sila kojom Tramp vešto i cinično upravlja.

Tezu o rasizmu Stiglic ilustruje „vakcinalnim aparthejdom“, kada su bogate zemlje dobile sve neophodne vakcine protiv korona virusa, „a ljudi u siromašnijim zemljama prepušteni sami sebi“. U međuvremenu Kina i Rusija su svoje vakcine učinile dostupnim drugima. Istovremeno, Peking je, kako primećuje Stiglic, uspeo da siromašnim zemljama obezbedi sofisticiranu infrastrukturu, ojačavajući svoj uticaj.

- Moramo ponuditi konkretnu pomoć zemljama u razvoju i tržištima u nastajanju, počevši od napuštanja sve intelektualne svojine u vezi sa kovidom kako bi same mogle da proizvode vakcine i tretmane - zaključio je Stiglic.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE KAKO SE LANSIRA "ISKANDER": Snimci ruskog Ministarstva odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a