OGLASILE SE UN: Nemamo kapacitete da pomognemo Avganistanu

Tanjug

22. 06. 2022. u 17:56

UJEDINjENE nacije (UN) nemaju dovoljno kapaciteta za potragu i spasavanje ljudi nakon razarajućeg zemljotresa u Avganistanu, a Turska je u najboljoj poziciji da ih obezbedi, izjavio je danas zamenik izaslanika UN u Avganistanu Ramiz Alakbarov.

ОГЛАСИЛЕ СЕ УН: Немамо капацитете да помогнемо Авганистану

Foto: Bakhtar News Agency via AP

- Razgovarali smo o tome sa ambasadom Turske ovde na terenu i oni čekaju da im pošaljemo formalni zahtev - naveo je Alakbarov, prenosi Rojters.

On je dodao da će UN moći da pošalju takav zahtev Turskoj tek nakon razgovora sa lokalnim vlastima i kada se utvrde realne okolnosti na terenu, navodi britanska agencija.

U snažnom zemljotresu koji je noćas pogodio ruralni, planinski region istočnog Avganistana u blizini pakistanske granice, po dosadašnjim podacima, poginulo je 1.000 ljudi, navode lokalne vlasti, prenosi AP.

Podrhtavanje se osetilo u rasponu od oko 500 kilometara u Pakistanu, Avganistanu i Indiji, prema Evropskom mediteranskom seizmološkom centru, prenosi Rojters.

Većina žrtava registrovana je u Paktiki, ali ima poginulih i u istočnim pokrajinama Nangarhar i Kost.

Zemljotresom je pogođeno gusto naseljeno područje na granici Avganistana i Pakistana, a osetio se u opsegu od 500 kilometara, prenosi Bi-Bi-Si.

BONUS VIDEO:

MANEVRI BALTIČKE FLOTE: Pogledajte vežbe posada na 60 brodova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a