DA LI ĆE U VATIKAN UĆI PRVI CRNI PAPA? Upućeni tvrde: Franja teško hoda, ali mu mozak "dobro radi"

Jurica Kerbler - Stalni dopisnik iz Zagreba

19. 06. 2022. u 09:34

HOĆE li Vatikan, prvi put u istoriji, imati dvojicu penzionisanih papa? To pitanje sve češće se postavlja nakon što je sadašnji papa Franja doslovno preko noći otkazao put u Afriku, a poslednjih mesec dana stalno je u invalidskim kolicima.

ДА ЛИ ЋЕ У ВАТИКАН УЋИ ПРВИ ЦРНИ ПАПА? Упућени тврде: Фрања тешко хода, али му мозак добро ради

Foto Tanjug/AP

Problem sa kolenom i artritis sprečavaju osamdeset petogodišnjeg papu da obavlja sve dužnosti, a iz njegovog kruga sve češće dolaze poruke da razmišlja, kao i njegov prethodnik papa Benedikt XVI, da ode u penziju ako mu se zdravstveno stanje dodatno pogorša.

- Ne verujem da će se to dogoditi dok je papa Benedikt živ, bez obzira što ovaj papa, argentinski kardinal, povlači neočekivane poteze od početka svog pontifikata - kaže za "Novosti" jedan visokorangirani sveštenik iz Vatikana, koji potvrđuje da je sve više glasina o Franjinoj penziji. - Papi je najvažniji cilj da reformiše Crkvu, pre svega moćnu Rimsku kuriju, spreči nove afere i svom nasledniku ostavi bolju situaciju. Uskoro sledi i usvajanje novog ustava, kao i imenovanje novih kardinala. Ali, papa Franja je svestan godina i izazova starosti, pa je teško prognozirati šta sledi.

Papa je početkom jula trebalo da putuje u Demokratsku Republiku Kongo i Južni Sudan, a novi termini nisu objavljeni. Trenutno, lekari pokušavaju terapiju na kolenu, a papa odbija operaciju zbog loše podnete anestezije za vreme nedavne operacije creva. Dobija nekoliko injekcija sedmično, a javno je rekao da je problem u pokidanim ligamentima. Ako se stanje ne popravi, papa neće moći da putuje ni krajem jula u Kanadu.

Foto Tanjug/AP

- U Vatikanu smo se nadali da bi papa uskoro mogao da poseti i Srbiju, dok je Rusija bar za dogledno vreme otpala. Ali, kako ima sve većih komplikacija sa zdravljem, čini se da ni odlazak u Srbiju nije u planu - kaže naš sagovornik.

Tvrdi da papa redovno prati događaje na jugoistoku Evrope, a da se odnos prema zemljama Balkana u Vatikanu neće ni dalje menjati. Za Hrvatsku to znači promena svih konzervativnih biskupa, za Srbiju želja da dve crkve vode iskreni dijalog, a Vatikan neće da menja ni odnos prema Kosovu.

A čim je papa bolestan, krenu i sve moguće kombinatorike o tome šta sledi. Benedikt XVI ima 95 godina i već je gotovo deset godina u penziji. Veoma je slab, ali povremeno se javlja iz svog doma koji je u blizini Trga Svetog Petra.

Foto Tanjug/AP

- Već je njegov odlazak u penziju bila senzacija, a koja bi tek bila da i drugi papa "odustane" od službe zbog bolesti i godina. Šta će se dogoditi kada Benedikta više ne bude, nemoguće je prognozirati, ali nije isključeno da će se i Franja povući - tvrdi sagovornik "Novosti", dobro upućen i u vatikanske tajne.

A u svetu kardinala, nakon što će papa imenovati 21 novog, koji će biti potvrđeni krajem avgusta, a među njima je i apostolski prefekt Mongolije, koji ima svega 48 godina, naveliko se šuška o Franjinom nasledniku. Sadašnji sastav kardinala popunili su Franjini ljudi, a još jedan detalj upućuje na njegovu moguću penziju. Dan pre svečanosti imenovanja novih kardinala Franja će biti u italijanskom gradu Lakvili, na mestu gde je papa Celestin Peti utemeljio hodočašće, a reč je o prvom papi u istoriji koji se povukao za života. I Benedikt je pre penzije bio na istom mestu, pa se sada u Vatikanu spekuliše da je to signal pape Franje da sledi i njegovo povlačenje kada za to dođe vreme.

Duga je i lista mogućih kandidata nakon eventualnog Franjinog povlačenja, na kojoj su i sledbenici reformske struje samog pape, ali i konzervativci koji se žestoko protive promenama.

- U Vatikanu vam je to tako, ko prebrzo iskaže "kandidaturu", taj sigurno neće da prođe. Zato su kardinali oprezni, ali iznenađenja nisu nemoguća, pa ni to da Crkva dobije prvog crnog papu iz Afrike. A do nove konklave i belog dima sa Sikstinske kapele, proći će sigurno još vremena, jer iako Franja teško hoda, mozak mu i te kako dobro radi - tvrdi naš sagovornik.

KO SU NAJVEĆI FAVORITI

KARDINAL sa Malte Mario Greč zasad je najveći favorit za Franjinog naslednika, jer je dobar i za liberalima i sa konzervativcima. Među kandidatima visoko mesto zauzima i Pijetro Parolin, državni sekretar Svete stolice, ali i nekoliko mlađih kardinala iz Afrike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri