OSVETA RUSIMA OSTAJE CILJ I NOVOG AZOVA: Novi amblemi, stara neonacistička ideologija

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

19. 06. 2022. u 07:00

U VIŠE gradova na istoku Ukrajine uz podršku vlasti, ukrajinski nacionalpatrioti su simbolično obnovili bataljone Azova, a da bi zadovoljili sponzore i mentore sa Zapada, promenili su ambleme i tobože se odrekli nacističkih obeležja.

ОСВЕТА РУСИМА ОСТАЈЕ ЦИЉ И НОВОГ АЗОВА: Нови амблеми, стара неонацистичка идеологија

Foto Tanjug/AP

Teško je poverovati da je to bio iskreni "rebrending", a oni koji su ratovali i ratuju u Azovu ili su ih podržavali iz političkih fotelja, ostali su jastrebovi ukrajinske elite, to jest bogataša. Zbog toga je obnovljeni Azov samo promenio simbole zašivene na rukavima, ali suština njihovog delovanja je ostala ista.

Foto printskrin telegram rvvoenkor

Načelnik štaba ultradesničarske partije Nacionalni korpus Maksim Žorin, koji je učestvovao u obnavljanju Azova u Harkovu, potvrdio je da su nove jedinice formirane na istim principima i da je cilj da osvete "poginulu braću".

Zanimljivo je da je "Tajms" prvi počeo da hvali nove jedinice Azova, tvrdeći da su se "otarasili neonacizma i Hitlerovske simbolike". To nije ni neočekivano, jer su i o starom Azovu pisali hvalospeve, ne obazirući se na to što su u ratu 2014. učinili mnogo zločina.

Foto Tanjug/AP

Azovstalj u Mariupolju

U prvom obraćanju predstavnici novoosnovanog Azova u Harkovu su objašnjavali da je "nacionalizam najveći stadijum patriotizma", a da sebe ne smatraju nacistima jer ne nose oznake SS jedinica.

Sprega Azova i ukrajinskih oligarha počela je kada je posle rata 2014. vođa Azova Andrej Bilecki postao poslanik u ukrajinskom parlamentu. On je tražio da puk čuva strateške objekte čiji je vlasnik oligarh Rinat Ahmetov. Za te poslove "Azov" je tražio 600.000 dolara i tako je neonacistički puk počeo da zarađuje veliki novac, ne samo od čuvanja objekata nego i od reketiranja biznismena.

Ahmetov je svu karijeru i bogatstvo pravio tako što je bio u dobrim odnosima sa onima koji su bili uticajni. Zato se on brzo i dogovorio sa rukovodstvom Azova i novim vlastima. Da bi zadovoljio antikomuniste, promenio je naziv Kombinata "Vladimir Iljič Lenjin" 2016. godine u Metalurški kombinat "Iljič", ali ne po Lenjinu, nego poznatom metalurgu Zoti Iljiču Nekrasovu.

Foto: Printscreen

Dva kombinata u Marijupolju bila su napravljena u vreme SSSR, a kasnije su raznim mućkama postala deo kompanije "Metinvest", čiji je vlasnik Ahmetov. Zahvaljujući dobrim odnosima sa vlastima, Ahmetov je bio vlasnik i rudnika, kao i elektrana. Kad je postao veoma bogat, počeo je da kupuje fabrike u Italiji, Bugarskoj i Engleskoj. Gubitkom "Azovstalja" i Kombinata "Iljič" Ahmetov je izgubio glavnu kariku u svom biznisu. Sada će metal za preradu u svojim fabrikama u Evropi morati da uvozi iz Kine i Brazila.

Foto: Printscreen

Igor Kolomojski

Prema časopisu "Forbs", bogatstvo Rinata Ahmetova u Ukrajini i u inostranstvu procenjivalo se prošle godine na 11,7 milijardi dolara. Sada je vrednost njegove imovine pala na 4,7 milijardi dolara. On je već najavio da će tužiti Rusiju i tražiti za dva metaluraška kombinata u Marijupolju kompenzaciju između 17 i 20 milijardi dolara. "Forbs" procenjuje da su ukrajinski oligarsi zbog rata imali ukupnu štetu oko sedam milijardi dolara, dok je Zelenski nedavno kazao da je ukupna šteta po ukrajinsku ekonomiju oko 12 milijardi dolara.

I bogataš Viktor Pinčuk, inače zet bivšeg predsednika Leonida Kučme, kaže da deli mišljenje sa onima iz "civilizovanog sveta". On i njegova žena Jelena stalno objavljuju izveštaje koliko novca daju ukrajinskoj armiji, a novinari u Kijevu tvrde da Pinčuk odavno živi u Londonu.

Rinat Ahmetov, Foto EPA

Rinat Ahmetov

Bataljone "Azov" i "Ajdar" takođe je finansirao oligarh Igor Kolomojski, koji je postao poznat po tome što je u Dnjepropetrovsku napravio najveći jevrejski centar i sinagogu u Evropi. On navodno ne napušta Dnjepropetrovsk ne zbog velikog lokalpatrotizma nego zato što je pod ličnim sankcijama SAD i svaki izlazak iz zemlje značio bi odlazak u američki istražni zatvor. Amerikanci su ga optužili za korupciju u periodu 2014, kada je bio gubernator Dnjepropetrovska. Kolomojski je bio glavni sponzor predsedničke kampanje Vladimira Zelenskog, koji mu je omogućio da se vrati u zemlju. Dobro se zna da je 2014. bio jedan od glavnih sponzora ukrajinskih banditskih neonacističkih batoljana, što on i ne pokušava da demantuje.

Većina oligarha u Ukrajini podržala je svoju armiju, a koliko je to bilo iz uverenja a koliko da ne izgube imovinu, vreme će pokazati. Jedan broj bogataša jevrejske nacionalosti, poput Kolomojskog, finansirao je bandite sa istetoviranim SS simbolima i Hitlerovim slikama zato što je izračunao da će tako lakše sačuvati bogatstvo. Vladimir Zelenski, Igor Kolomojski i drugi bogati ukrajinski Jevreji znaju da naslednici Stepana Bandere ništa manje ne mrze Jevreje od Rusa, ali su se pravili da to ne primećuju, kako ne bi bili na njihovom udaru. Zbog toga su neubedljive priče kako nema neonacista u Ukrajini kad to ne primećuju Jevreji poput Zelenskog, Kolomojskog i drugih oligarha u toj zemlji.

Foto Tanjug/AP

"AZOVSTALj" ĆE BITI SRUŠEN

ZA Ahmetova su mnogi smatrali da je proruski nastrojen, ali početak ratne operacije pokazao je sasvim suprotno. Mada je Ahmetov govorio da njegova kompanija neće raditi pod ruskom okupacijom, sudeći po izjavama novih vlasti ona neće nikako raditi. Zato što se u Marijupolju smatra da "Azovstalj" veoma zagađuje okolinu, nove vlasti na čelu sa predsednikom Donjecke narodne republike Denisom Pušilinom nameravaju da sruše sve pogone te čeličane. U gradu će ostati samo Metalurški kombinat "Iljič".

KOLOMOJSKI O AMERICI

INTERESANTNO je da je pre nekoliko godina u intervjuu opozicionom nedeljniku "Novo vremja" Kolomojski kazao da je rat u Donbasu bio "građanski sukob koji traje dvadesetak godina iz vremena izbora Juščenka i Janukoviča", koji nije inspirisan u Rusiji. Što se tiče oružja koje Amerika daje Ukrajini, Kolomojski smatra da Vašington to čini jer želi da što duže traju sankcije protiv Rusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju