RUSKE AKCIJE SU LEGITIMNE: Si Đinping razgovarao sa Putinom, evo kakav je stav Pekinga o Ukrajini

Novosti online

15. 06. 2022. u 16:59

AKCIJE Rusije u zaštiti nacionalnih interesa pred spoljnim izazovima za njenu bezbednost su legitimne, rekao je danas kineski predsednik Si Đinping u telefonskom razgovoru sa Vladimirom Putinom, piše RIA Novosti.

РУСКЕ АКЦИЈЕ СУ ЛЕГИТИМНЕ: Си Ђинпинг разговарао са Путином, ево какав је став Пекинга о Украјини

Foto: Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/AP Photo/Andy Wong, File/Shutterstock/Ilustracija

Napominje se da je ruski predsednik svom sagovorniku izneo "principijelne ocene situacije u Ukrajini i govorio je o zadacima koji se rešavaju u toku specijalne vojne operacije".

- Lideri su konstatovali da su rusko-kineski odnosi na neviđeno visokom nivou i da se stalno unapređuju. Ponovo su potvrdili želju da dosledno produbljuju sveobuhvatno partnerstvo i stratešku saradnju u svim oblastima - navodi se u saopštenju Kremlja.

Osim toga, Putin i Si Đinping su detaljno razgovarali o izgledima trgovinske i ekonomske saradnje, čiji godišnji obim, prema prognozama, može da dostigne rekordne nivoe.

Šefovi država dogovorili su proširenje saradnje u oblasti energetike, finansija, industrijske proizvodnje i transporta, kao i u drugim oblastima, uzimajući u obzir komplikovanu situaciju u globalnoj ekonomiji zbog sankcija Zapada.

Putin i Si Đinping su se dotakli i daljeg razvoja vojnih i vojno-tehničkih veza.

- Kada se razgovaralo o situaciji na svetskoj sceni, naglašeno je da Rusija i Kina, kao i do sada, deluju sa zajedničke ili veoma bliske pozicije, dosledno se pridržavaju osnovnih principa međunarodnog prava i nastoje da izgrade istinski multipolaran i pravičan sistem - dodaje Kremlj.

Zauzvrat, Si Đinping je takođe pozitivno ocenio kontakte Moskve i Pekinga, javila je Centralna televizija Kine. On je naveo da od početka godine, uprkos globalnim promenama i nestabilnosti, bilateralni odnosi "drže dobar zamah razvoja".

BONUS GALERIJA: Kineske oružane snage

BONUS VIDEO: DEJSTVO BORBENE AVIJACIJE - SU-25 uništavaju sakrivene ukrajinske položaje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!