UZBUNA NA BALTIKU ZBOG PUTINOVIH REČI: Ruski predsednik pomenuo Petra Velikog, usledila diplomatska "odmazda"

Tanjug

10. 06. 2022. u 21:48

ZA ESTONIJU je neprihvatljivo to što je predsednik Rusije Vladimir Putin hvalio ruskog cara Petra Velikog, koji je zauzeo estonski grad Narvu, pa je tim povodom pozvala na razgovor ruskog ambasadora u Talinu.

УЗБУНА НА БАЛТИКУ ЗБОГ ПУТИНОВИХ РЕЧИ: Руски председник поменуо Петра Великог, уследила дипломатска одмазда

Foto: AP Photo/Patrick Semansky/Vikipedija/Javno vlasništvo

Putin je juče odao počast caru Petru Velikom, za koga je rekao da je vratio teritoriju koja je bila ruska tokom dugog rata sa Švedskom od 1700. do 1721. godine, preneo je Rojters.

Putin je posebno pomenuo Narvu, koja pripada Estoniji, jednoj od tri baltičke države i članici NATO.

Ministar spoljnih poslova Estonije saopštio je da je ruski ambasador Vladimir Lipajev pozvan na razgovor radi osude nedavne izjave ruskog predsednika Putina, uključujući njegove komentare o estonskom gradu Narvi.

- U vreme kada Rusija pokušava da uništi državnost i narod Ukrajine, to je takođe, potpuno neprihvatljivo, stoji u saopštenju estonskog ministarstva.

Osim prošlosti i ruske istorije, Putin je juče sa mladim preduzetnicima govorio i o budućnosti najveće zemlje na svetu.

Jedan od učesnika događaja postavio je Putinu pitanje da li će Rusi živeti bolje za deset godina.

- Da, na kraju će to dovesti do poboljšanja kvaliteta života - rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, uspeh se može postići ako zemlja stekne nova saznanja u različitim oblastima, uključujući medicinu, farmaciju, obradu podataka i kvantne tehnologije, čemu može pomoći činjenica da Rusija ima jak obrazovni sistem i matematičku školu.

Putin je na sastanku sa mladim preduzetnicima govorio i o ekonomskoj krizi u svetu, i rekao je da na Zapadu inflaciju već zovu njegovim imenom.

- Ako neko pokušava da nas na neki način ograniči - ograničava sam sebe. Pokušavaju, uslovno, da ograniče izvoz našeg đubriva, a cene su kod njih više skočile nego kod nas. Pokušavaju da ograniče naše energente - ponovo su cene skočile u nebesa. Tamo već zovu inflaciju mojim imenom, a mi s tim apsolutno nemamo nikakve veze - poručio je ruski predsednik.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj "zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina".

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, 25. marta Oružane snage Ruske Federacije su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine. Glavni cilj u ruskom vojnom resoru sada je oslobođenje Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zajedno sa ruskom vojskom, u regionu deluju jedinice DNR i LNR.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE DEJSTVO RUSKE AVIJACIJE - Napad na utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

RAT U UKRAJINI: U pravcu Hersona za 24 časa pogođeno je 27 osmatračnica Oružanih snaga Ukrajine (FOTO)