RAT U UKRAJINI: Izbačeno iz stroja 500 pripadnika VSU; U Severodonjecku traže spas - Rusi nude predaju (VIDEO)

Novosti online

10. 06. 2022. u 07:34 >> 21:58

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 107 dan. Pentagon je saopštio da Ukrajina nema programe biološkog, nuklearnog ili hemijskog oružja.

РАТ У УКРАЈИНИ: Избачено из строја 500 припадника ВСУ; У Северодоњецку траже спас - Руси нуде предају (ВИДЕО)

Foto AP

Ponovo raketiran Donjeck

Ukrajinske trupe granatirale su Kujbiševski okrug grada Donjecka u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši 15 raketa iz VBR Grad, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

 

Granatirano 16 naselja u DNR sa 360 projektila


Narodna milicija Donjecke Narodne Republike je saopštila da je ukrajinska vojska u protekla 24 sata gađala 16 naselja u DNR sa više od 360 projektila iz višecevnih bacača raketa „Grad“ i „Uragan“, kao i iz minobacača kalibra 120 milimetara.

Poginulo je troje civila, 16 je ranjeno, 27 stambenih objekata je oštećeno i četiri objekta civilne infrastrukture.

 

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

Uklonjeno 550 mina

Tokom protekla 24 sata ruski stručnjaci za eksploziv onesposobili su više od 550 eksplozivnih naprava u naseljima Donjecke i Luganske Narodne Republike, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihail Mizincev.

On je dodao da je u Rusiju iz ugroženih područja Ukrajine i republika Donbasa tokom proteklog dana evakuisano više od 21.600 ljudi, među kojima je 2.900 dece.

Prema rečima Mizinceva, Rusija je od 2. marta u Ukrajinu dostavila 28.961 tonu humanitarne pomoći, koja obuhvata sredstva prve pomoći, hranu, lekove i medicinsku opremu.

 

 

Granatiran Volčansk u trenutku podele humanitarne pomoći

Ukrajinske trupe otvorile su vatru na grad Volčansk koji su oslobodile ruske trupe u Harkovskoj oblasti u trenutku izdavanja humanitarne pomoći, povređena su odrasla osoba i dete, saopštilo je Ministarstvo komunikacija Luganske Narodne Republike.

Razmena zarobljenika

Zvanični Kijev razmenio je danas četvoricu ruskih zatvorenika za pet Ukrajinaca, saopštio je danas gubernator ukrajinske oblasti Nikolajev Vitalij Kim.

Foto: RIA Novosti printskrin

Naredba za dobrovoljnu predaju

Vojni komandant Hersonske oblasti naredio je vojnim licima Oružanih snaga Ukrajine koji su ostali u regionu da se dobrovoljno pojave u komandi i predaju oružje, saopštava vojno-civilna uprava regiona.

-Vojni komandant Hersonske oblasti zahtevao je da se vojno osoblje Oružanih snaga Ukrajine i njima izjednačena lica koja se nalaze na teritoriji regiona dobrovoljno pojave u vojnoj komandi, registruju, kao i da dobrovoljno predaju svoje oružje i municiju, navodi se u izveštaju.

Odgovarajuća naredba „O jačanju mera javne bezbednosti“ potpisana je 9. juna.

 

Razorena ukrajinska armija

Ukupno, tokom specijalne operacije u Ukrajini, ruske trupe su uništile do 2,5 hiljade letelica, uključujući 195 aviona, 130 helikoptera, 1.168 bespilotnih letelica, 336 protivvazdušnih raketnih sistema.

Foto Tanjug/AP

Raketiran Donjeck

Ukrajinske trupe u 21.30 po moskovskom vremenu gađale su grad Donjeck u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši 40 raketa iz VBR-a Grad, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Granatirano naselje

Ukrajinske trupe u 19.45 pucale su na Zajcevo (Južno), ispalivši osam mina kalibra 120 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

 

Raketirana Jelenovka

Ukrajinske trupe u 18.45 (vreme se poklapa sa moskovskim vremenom) ispalile su deset raketa iz VBR Grad na Jelenovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Granatiran Pervomajsk

Ukrajinske trupe u 18.15 granatirale su iz minobacača grad Pervomajsk u Luganskoj Narodnoj Republici, ispalivši osam mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Foto Tanjug/AP

Raketirana Gorlovka

Ukrajinske trupe u 17.20 (vreme se poklapa sa moskovskim vremenom) ispalile su deset raketa iz VBR Grad na grad Gorlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre

 

Poginula trojica vojnika DNR

Trojica vojnika Donjecke Narodne Republike su poginula, 12 je povređeno tokom proteklog dana, saopštila je Narodna milicija DNR.

-Sa žaljenjem vas obaveštavamo da su u protekla 24 sata u borbi za nezavisnost troje branilaca Donjecke Narodne Republike poginulo u vršenju vojne dužnosti, a 12 ih je povređeno, navodi se u saopštenju Narodne milicije na svom Telegram kanalu.

 

Predalo se 9 ukrajinaca, specnaz ih sproveo na sigurno

Jedinica ruskog specnaza uspela je da bez gubitaka sprovede grupu od 9 ukrajinskih vojnika do ruskih linija, koji su hteli da se predaju u reonu sela Njujork.

 

Stradalo više od 7.700 civila u DNR

U Donjeckoj Narodnoj Republici od 3. do 9. juna poginula su 62 pripadnika policije i 23 civila, povređeno je 260 bezbednosnih službenika i 100 civila, pokazuju podaci kancelarije ombudsmana DNR.

-Ukupan broj poginulih tokom čitavog perioda oružane agresije Ukrajine je 7.726 ljudi, uključujući 108 dece“, navodi se na sajtu ombudsmana.

Prema rečima ombudsmana DPR Darje Morozove, protekla nedelja je postala „jedna od najtežih za republike“.

Foto AP

Granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe u 15.50 časova (po moskovskom vremenu) ispalile su tri granate „NATO“ kalibra 155 milimetara na Vorošilovski okrug Donjecka, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Jedini način za spas - predaja

Ukrajinski militanti u fabrici Azot u severodonecku traže kontakt za pregovore, kako bi našli način da se povuku, rekao je ambasador LNR u RF.

Ukrajinskim militantima u fabrici Azot objašnjeno je da moraju da polože oružje i predaju se, drugi uslovi neće biti prihvaćeni.

Raketni napad na vojni aerodrom Dnjepar

Vazdušno-kosmičke snage Rusije su raketnim udarom uništile ukrajinsku avijaciju stacioniranu na aerodromu Dnjepar, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

- Visoko precizne rakete sa vazdušnim lansiranjem na vojnom aerodromu Dnjepar uništile su avijacijsku opremu ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva . U Harkovskoj oblasti uništeni su proizvodni pogoni preduzeća za restauraciju naoružanja i vojne opreme Oružanih snaga Ukrajine, rekao je general.

Snage DNR napreduju ka Slavjansku

Jedinice Donjecke Narodne Republike približavaju se Slavjansku, saopštio je u Telegram kanalu štab teritorijalne odbrane DNR.

„Postoji napredak u pravcu Slavjanska“, navodi se.

Štab je dodao da je do danas grupacija trupa Donjecke i Luganske republike , uz vatrenu podršku Oružanih snaga Rusije, oslobodila 235 naselja u DNR, uključujući Tripilje, Vladimirovku (Artemovski okrug), Stavki i Lipovoe (Krasnolimanski). okrug).

Kijev: Rusija juriša na odbranu kod reke Severski Donjec

Rusija nastoji da nađe slabe tačke u ukrajinskoj odbrani u blizini reke Severski Donjec u istočnoj Ukrajini, izjavio je danas portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik.

On je za ukrajinsku televiziju rekao da ruske snage nisu odustale od pokušaja pokretanja jurišnih operacija u toj oblasti, prenosi Rojters.

Porodice Britanaca koje su Rusi osudili na smrt: Oni nisu plaćenici

Članovi porodica Britanaca osuđenih na smrt u Donjecku ispričali su kako se osećaju nakon presude. Kažu da dvojica vojnika nisu plaćenici i da bi se prema njima trebalo odnositi sa poštovanjem.

Putin: Gvozdena zavesa neće pasti na našu ekonomiju

Predsednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da nikakva gvozdena zavesa neće pasti na rusku ekonomiju uprkos sankcijama koje je uveo Zapad jer se Moskva neće zatvoriti od ostatka sveta kao što je to učinio Sovjetski Savez.

Upitan o mogućim sporazumima sa partnerima kao što su Kina i Indija usred ''zatvaranja'' ruske ekonomije, Putin je, govoreći uoči ekonomskog foruma u ​​Sankt Peterburgu sledeće nedelje, rekao da će ruska ekonomija ostati otvorena, prenosi Ju-es njuz.

Ukrajinske snage se drže u ključnim bitkama u Donbasu

Ukrajina se ''drži'' u bitkama za ključne gradove na frontu u Donbasu, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, prenosi britanski Gardijan.

Dajući brzo ažuriranje situacije u Donbasu tokom svog poslednjeg obraćanja naciji, Zelenski je rekao: Situacija na frontu danas je bez značajnijih promena. Severodonjeck, Lisičansk i drugi gradovi Donbasa, koje okupatori sada smatraju ključnim ciljevima, se drže.

On je dodao da su ukrajinske snage napravile pozitivne korake u regionu Zaporožja i Harkova i da su u procesu ''oslobađanja naše zemlje''.

Ukrajinski vojni obavještajac: Gotovo da nemamo više oružje, sad sve zavisi od Zapada

Zamenik šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe rekao je u razgovoru za Gardian da Ukrajina gubi od Rusije na prvoj liniji fronta i da se sada gotovo isključivo oslanja na oružje sa Zapada kako bi Rusiju držala podalje.

Orban: Moguće ograničenje cena na duži period zbog rata

Ograničenja cena goriva, nekih osnovnih namirnica i energenata u Mađarskoj mogla bi da ostanu na snazi duže vreme ako rat u Ukrajini potraje, prouzrokujući visoke inflatorne pritiske, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban, prenosi Rojters.

Orban je u izjavi za državni radio rekao da će bez tih ograničenja mađarska inflacija, koja je u maju dostigla 10,7 odsto, sigurno premašiti 15 ili 16 odsto.

Prema njegovim rečima, ograničenja cena u Mađarskoj mogla bi da ostanu na snazi duži period ako potraje rat u Ukrajini.

London: Borbe oko Severodonjecka, Marijupolju preti kolera

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je danas, pozivajući se na obavštajne podatke, da se borbe oko Severodonjecka na istoku Ukrajine nastavljaju, a da je Rusija ponovo preuzela kontrolu nad većim delom grada.

U saopštenju se takođe upozorava da se lučki grad Marijupolj na jugu Ukrajine suočava s rizikom od velike epidemije kolere, dok su medicinske službe po svoj prilici već blizu kolapsa.

Blinken:Zabrinuti smo zbog fiktivnog procesa i smrtne kazne

Američki državni sekretar Entoni Blinken izrazio je danas zabrinutost zbog smrtne presude dvojici Britanaca i jednom Marokancu, koju je izrekao sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

- Ozbiljno smo zabrinuti zbog fiktivnog procesa u kojem su osuđeni legitimni borci, koji su služili u Oružanim snagama Ukrajine, napisao je Blinken na Tviteru.

On je pozvao Rusiju i "njene satelite" da poštuju međunarodno humanitarno pravo, uključujući ljudska prava i zaštitu koja se pružaju vojnim zarobljenicima.

Ukrajina:Istraga o izricanju smrtne presude u Donjecku

Ukrajinski državni javni tužilac Irina Venediktova saopštila je da je pokrenuta pretpretresna istraga o izricanju presude dvojici Britanaca i jednom Marokancu koji su se borili na strani Kijeva i zbog toga osuđeni na smrt u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

- Ukrajina je već pokrenula pretpretresnu istragu o ovoj činjenici i preduzeće sve mere da pozove na odgovornost sve umešane u te nezakonite radnje, napisala je ona na Fejsbuku, prenosi TASS.

Francuska i dalje spremna da šalje teško naoružanje Ukrajinu

Francuska će ostati spremna da odgovori na sve potrebe Ukrajine, uključujući teško naoružanje, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron u razgovoru sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Kako je saopštila Jelisejska palata, Makron se interesovao za najnovija dešavanja na terenu, kao i o potrebama Ukrajine u pogledu vojne opreme, političke i finansijske podrške i humanitarne pomoći.

Pentagon:Ukrajina nema programe biološkog i hemijskog oružja

Ukrajina nema programe biološkog, nuklearnog ili hemijskog oružja, saopštio je Pentagon. U saopštenju sa navodi i da su SAD u poslednjih 20 godina podržale 46 različitih civilnih laboratorija i zdravstvenih centara u Ukrajini u okviru mirovnih programa.

SAD su, takođe, sarađivale na poboljšanju ukrajinske biološke bezbednosti i nadzoru bolesti vezanih za zdravlje ljudi i životinja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!