NEMA POTREBE PRIČATI O SASTANKU PUTINA I ZELENSKOG Peskov: Ukrajina se povukla iz pregovaračkog koloseka

R. V.

08. 06. 2022. u 13:27

GLOBALNA prehrambena kriza je već počela, njen katalizator nije bila ukrajinska kriza, već niz događaja i pogrešnih postupaka vlada različitih zemalja, rekao je novinarima u sredu portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

НЕМА ПОТРЕБЕ ПРИЧАТИ О САСТАНКУ ПУТИНА И ЗЕЛЕНСКОГ Песков: Украјина се повукла из преговарачког колосека

Foto: Printskrin Youtube/ BBC News

Ukrajinska strana izašla je iz pregovaračkog koloseka i stoga sada nema potrebe da se govori o mogućnosti pripreme sastanka predsednika Rusije i Ukrajine Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Naš stav ovde je dobro poznat – svaki sastanak na najvišem nivou treba da bude rezultat pregovora i treba da bude dobro pripremljen. Ukrajinska strana je izašla iz pregovaračkog ciklusa i stoga sada nema potrebe da se govori o mogućnosti pripreme takvog sastanka - rekao je Peskov odgovarajući na pitanje o potrebi sastanka predsednika Rusije i Ukrajine.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Obraćajući se novinarima, Peskov je pozvao da se ne preuveličava značaj ukrajinskih rezervi žitarica za svet, odgovarajući na pitanje kako rešiti problem nepoverenja Kijeva u uveravanja ruske strane da Moskva neće koristiti koridore za izvoz žita iz crnomorskih luka za ofanzivne operacije.

- Moramo razumeti poziciju ukrajinske strane, govorimo o ukrajinskom žitu. Prvo, koliko znamo, ovo žito ima mnogo manji uticaj na međunarodno tržište nego što sami Ukrajinci kažu. Ovo je premali procenat da bi imao značajan uticaj na razvoj globalne prehrambene krize koja je već počela - rekao je Peskov.

On je napomenuo da su uzrok krize greške rukovodstva mnogih zemalja.

- Ponavljamo još jednom, razgovarali smo o tome, a između ostalog, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je danas rekao da nije ukrajinska kriza izazvala ili katalizirala prehrambenu krizu u svetu. Tome je prethodio čitav lanac događaja i pogrešnih postupaka vlada širom sveta - naglasio je Peskov.

"Ukrajina mora da deminira prilaze lukama zbog izvoza žita"

Rusija tvrdi da su sankcije Zapada i Kijev krivi za slabiju isporuku žita.

- Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Ukrajina mora da deminira prilaze svojim lukama - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

BONUS VIDEO:

CENE GORIVA DIVLjAJU: Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)