CIVILI KAO ŠTIT: U Severodonjecku oko 800 ljudi u kompleksu hemijske fabrike

Tanjug

07. 06. 2022. u 22:34

OKO 800 civila našlo je utočište u kompleksu hemijske fabrike u strateškom gradu Severodonjecku na istoku Ukrajine, navodi se u saopštenju advokata vlasnika fabrike Dmitra Firtaša.

ЦИВИЛИ КАО ШТИТ: У Северодоњецку око 800 људи у комплексу хемијске фабрике

Foto AP

Radnici su ostali u fabrici nastojeći da "obezbede" sigurnost preostalih uskladištenih "visoko eksplozivnih hemikalija", navodi se u saopštenju.

Londonski dnevnik Garidijan podseća da su se ruske trupe u sklopu svojih napora da osvoje istočnu Ukrajinu, tokom proteklih nedelja trudile da uspostave kontrolu nad Severodonjeckom.

Nakon jučerašnjeg komentara ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da ukrajinski borci "drže" svoje položaje u Severodonjecku, danas je reagovala Moskva i saopštila da je "potpuno oslobodila" stambena naselja u jugoistočnom delu grada.

Dmitro Firtaš (57) jedan od najbogatijih građana Ukrajine, blizak je saveznik bivšeg proruskog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča.

U junu 2021. godine, Vladimir Zelenski je potpisao ukaz o uvođenju sankcija ovom tajkunu, uključujući zamrzavanje njegove imovine i povlačenje licenci njegovim kompanijama, nakon što ga je optužio da prodaje proizvode od titanijuma ruskim vojnim kompanijama.

Firtaš je krajem februara ipak osudio rusku invaziju i pomogao da se uspostavi televizijska informativna mreža u Ukrajini koja neprekidno emituje program, navodi Gardijan.

BONUS VIDEO - PREDAJA PRIPADNIKA "AZOVA": Ukrajinski vojnici napuštaju "Azovstalj"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)