DIPLOMATE U ŠTRAJKU: Pobuna u Ke d'Orseju zbog Makronove reforme kojom ukida njihovo zanimanje

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

03. 06. 2022. u 21:28

NEOBIČNA i retka situacija: francuske diplomate su se odlučile na štrajk. Razlog za to je reforma koju je namerio da sprovede predsednik Emanuel Makron, i to po hitnom postupku, kojom se, praktično, ukida funkcija diplomata od karijere, pa među ambasadore može faktički bilo ko, iz sfere privrede, sporta, umetnosti ili politike. Time se prekida s tradicijom dugom još od Napoleona.

ДИПЛОМАТЕ У ШТРАЈКУ: Побуна у Ке дОрсеју због Макронове реформе којом укида њихово занимање

Foto AP

Diplomate su nezadovoljne, jer smatraju da su za obavljanje njihove funkcije potrebni kontakti, ali i znanje i iskustvo. Bes i nezadovoljstvo među njima tinjaju već izvesno vreme. Ovoga puta, izašli su i na ulice i istakli parole kojima ističu da su u štrajku i da njihovo zanimanje odumire.

- Diplomatija je zanimanje, a ne funkcija od tri godine - ističu pobunjene diplomate.

U Francuskoj je običaj da diplomatski mandat u inostranstvu traje tri godine.

Štrajkački odziv je veliki, a nešto slično moglo je da se vidi pre dvadeset godina. Cilj reforme je "diversifikacija", mada zaposleni u Ke d'Orseju naglašavaju da među njima u kancelarijama već ima dosta onih koji su stigli iz drugih zanimanja i branši. Diplomate se takođe pribojavaju da će sada mnogo teže moći da idu na misije u inostranstvo, i da će to biti rezervisano za "dođoše".

Zanimljivo je da je štrajk propraćen čak i u inostranstvu, u određenim francuskim diplomatskim predstavništvima, kao, na primer, u Teheranu ili u Pekingu. Većina ambasadora na trenutnim funkcijama se, ipak, zvanično suzdržala od obustave rada.

Ambasadori i visoki diplomatski funkcioneri bi, ubuduće, mogli da budu i policijski prefekti ili, na primer, finansijski inspektori.

Ono što najviše smeta pobunjenom osoblju je između ostalog i to što će, navodno, vlast sada lakše moći da imenuje prijatelje i stranačke kolege na visoke funkcije u diplomatiji. Diplomatski kor u štrajku naročito ističe da je u aktuelnoj situaciji u svetu posebno važno da taj posao obavlja stručni kadar.

"OSVETA" ZBOG RUSIJE

POSTOJE sumnje da se na ovaj potez francuski predsednik Emanuel Makron odlučio još 2019. godine, kada je optužio "duboku državu" oličenu u diplomatama, da ga sprečava u nameri da ostvari bliže odnose s Rusijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024