RUSIJA NADMAŠILA SAD U RAZVOJU HIPERSONIČNOG ORUŽJA Vašington pokušao da obnovi primetno poljuljanu reputaciju napredne vojne sile

Tanjug

28. 05. 2022. u 15:56

RUSIJA je znatno nadmašila SAD u razvoju hipersoničnog oružja, izjavio je direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu oružja ruskog Ministarstva spoljnih poslova Vladimir Jermakov.

РУСИЈА НАДМАШИЛА САД У РАЗВОЈУ ХИПЕРСОНИЧНОГ ОРУЖЈА Вашингтон покушао да обнови приметно пољуљану репутацију напредне војне силе

Foto: Printskrin

- Što se tiče reakcije na ovakav razvoj događaja, u konkretnom slučaju, prema tvrdnjama SAD, one već dugi niz godina pokušavaju da ''sustignu'' Rusiju, koja je pokazala značajan napredak u razvoju hipersoničnih sistema - rekao je on za TASS.

Prema njegovim rečima, to je bio nezaobilazan potez u ruskoj situaciji da se obezbedi garantovano prevazilaženje američkog globalnog sistema protivraketne odbrane, kao i pouzdano osigura održavanje strateške stabilnosti.

- Očigledno, za Vašington je ovo pokušaj da se obnovi primetno poljuljana reputacija napredne vojne sile sa najsavremenijim naoružanjem, međutim, vredi napomenuti da uprkos ogromnim finansijskim resursima, nijedan punopravni hipersonični sistem u Sjedinjenim Američkim Državama još nije pušten u upotrebu - naglasio je Jermakov.

Foto: Profimedia

On je naveo da je malo verovatno da će se Rusija i SAD vratiti dijalogu o strateškoj stabilnosti koji su zamrzle SAD dok se ne završi ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini.

- U sadašnjoj situaciji, kada su zapadne zemlje, sa svojim inherentnim cinizmom, izabrale strategiju vođenja posredničkog rata sa Rusijom, a mi moramo čvrsto da branimo naše fundamentalne interese koje ugražava Kjev, koji je dugo bio pod spoljnom kontrolom Zapadnog bloka, nema smisla spekulisati o izgledima za strateški dijalog sa SAD.

Možda bi bilo izvodljivo da se vratimo na ovu temu nakon što se specijalna vojna operacija završi i suštinski zadaci koje je postavio Putin budu ispunjeni, rekao je Jermakov.

Rusija namerava da u bliskoj budućnosti pokrene pitanje vojno-bioloških aktivnosti SAD u Ukrajini na otvorenim sastancima u Savetu bezbednosti UN, dodao je on.

BONUS VIDEO:

VOJSKA DNR U "AZOVSTALjU": Pogledajte izbliza ruševine čeličane i tajne podzemne prostorije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)