BIVŠI BUGARSKI MINISTAR: Vodite računa da uništavajući „Gasprom“ ne sahranimo našu ekonomiju

Novosti onlajn

26. 05. 2022. u 21:58

BIVŠI ministar unutrašnjih poslova Bugarske i lider vanparlamentarne partije „ABV“ (Alternativa bugarskog preporoda) Rumen Petkov kritikovao je akcije vlade po pitanju isporuka gasa i pozvao premijera Kirila Petkova da preuzme odgovornost za moguće posledice koje bi mogle da dovedu u pitanje sporazume sa dobavljačima.

БИВШИ БУГАРСКИ МИНИСТАР: Водите рачуна да уништавајући „Гаспром“ не сахранимо нашу економију

Foto: AP

Kako je naveo bivši ministar, Bugarska bez obzira na sve i dalje dobija ruski gas, ali preko posrednika – Grčke. On se pita, koliko su takve isporuke skuplje od ranijih isporuka ruskog gasa. Na primedbu novinara da plaćanja po šemi koju zahteva „Gasprom“ krše sankcije, Petkov je naveo kao primer druge zemlje Evropske unije.

- Interesantno, a kako Grčka kupuje gas? Kako ga Nemačka kupuje? Mađarska i Italija? - pita se Petkov u emisiji Bugarskog nacionalnog radija.

Prema njegovom mišljenju, pojašnjenja oko toga da li ruski zahtevi krše evropske sankcije imaju za cilj samo da kupe vreme i uspostave lanac „dobavljač – posrednik – Bugarska“. On je ironično komentarisao izjave ministra ekonomije Aleksandra Nikolajeva o potrebi da se pokaže odlučnost prema „Gaspromu“ i da se ne podlegne pritisku.

- U potpunosti delim mišljenje sa ministrom o tome da mi nećemo voditi pregovore pokazujući pokornost. Mi bi ovde trebalo da pokažemo ponos i uništimo ‘Gasprom’ bez oklevanja. Međutim, hajde da uradimo ono što su uradile Mađarska, Italija, Nemačka, Francuska i Austrija. One su otvorile račune u određenim bankama, ali nisu otvorile račune u rubljama, a konverziju vrši ruska strana. Priče o tome šta ćemo izgubiti od toga su apsolutno nerealne. Hajde da uradimo tako da težnja za uništavanjem ‘Gasproma’ ne bude ostvarena preko leša naše ekonomije - naveo je Petkov.

Podsetimo, Bugarska je krajem aprila objavila da je „Gasprom“ prekinuo sa isporukama gasa zbog odbijanja da se on plaća po novoj šemi. Početkom maja je Kiril Petrov uspeo da dogovori isporuke američkog prirodnog gasa za jun, a pregovori su u toku za srednjoročne i dugoročne isporuke. Bugarska će gas dobijati i iz Azerbejdžana.

Predsednik Bugarske komisije za energetiku Radoslav Ribarski je izjavio da se Bugarska obratila Evropskoj komisiji sa pitanjima da li plaćanje gasa po novoj šemi narušava evropske sankcije. On je naveo da bi Sofija mogla da se vrati saradnji sa „Gaspromom“, ali samo ako to ne protivreči sankcijama. U Bugarsku je stigla i grupa eksperata kako bi to pitanje istražila.

BONUS VIDEO:

VOJSKA DNR U "AZOVSTALJU": Pogledajte izbliza ruševine čeličane i tajne podzemne prostorije

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SCENA KOJA SE PREPRIČAVA: Mališan odgovorio TAČNO na Putinovo pitanje, a on ga je ISPRAVIO - nema granica! (VIDEO)