BRITANSKI TAJMS OPTUŽUJE FRANCUZE: Zašto Putin još ima prijatelje u Francuskoj?

M.Đorđević

19. 05. 2022. u 08:46

FRANCUZI imaju ozbiljno drugačiji stav prema vojnom sukobu u Ukrajini u odnosu na zemlje severne i istočne Evrope. Po njihovom mišljenju, ruska specijalna operacija u Ukrajini bila je rezultat NATO provokacija, piše britanski Tajms.

БРИТАНСКИ ТАЈМС ОПТУЖУЈЕ ФРАНЦУЗЕ: Зашто Путин још има пријатеље у Француској?

Foto: AP

Stav koji se može čuti u Francuskoj jeste da je predsednika Putina isprovocirala Severnoatlantska alijansa predvođena SAD, kao i "poniženje" koje je Moskva doživela od 1990-ih, navodi se u članku pod nazivom "Zašto Putin još uvek ima prijatelje u Francuskoj?"

Tajms kao primer navodi reči bivšeg francuskog ministra spoljnih poslova Ibera Vedrina, koji za sukob okrivljuje „drske i arogantne” zapadne saveznike. Šefica Francuske akademije Elen Karen D`Enkos pak smatra da je trenutna situacija nastala zbog poniženja kojem su Rusi bili izloženi, jer nakon raspada Sovjetskog Saveza niko nije pomogao zemlji da se nosi sa ozbiljnim problema.

Prema rečima profesora Sorbone istoričara Andre Kaspija, NATO je ojačan Evropskom unijom, a američka industrija srećno zarađuje milijarde.

- Za Sjedinjene Države ovaj sukob u Evropi je postao veliki biznis, rekao je on.

Osim toga, u Francuskoj se formiralo zajedničko mišljenje da Putinu treba ponuditi dostojan izlaz iz trenutne situacije, uključujući i ustupke Kijeva. A Vašington, potpomognut Londonom, gura Evropu u opasnu konfrontaciju sa Moskvom, smatraju mnogi Francuzi, ističe autor.

Odluka doneta 2009. pod predsednikom Sarkozijem da se Francuska vrati u NATO nepopularna je kod levice i desnice, kao i kod većine intelektualaca. Mnogi visoko cene navodnu bliskost između naroda Francuske i Rusije, rezimira se u članku.


 

BONUS VIDEO: POSLEDICE ŽESTOKIH BORBI: Pogledajte kako izgleda razoreni grad Popasnaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)