(MAPA) IZVEŠTAJ SA FRONTA: Kalibri uništili američko i NATO naoružanje kod Lavova, front probijen 5 km kod Popasne

P. Z. S. / ria.ru

17. 05. 2022. u 21:34 >> 21:38

RUSKE Vazdušno-kosmičke snage su raketama visoke preciznosti uništile železničku vučnu električnu podstanicu u oblasti Harkov, kao i dva ukrajinska komandna punkta i centar za komunikaciju, 28 centara za koncentrisanje ljudstva i vojne opreme neprijatelja i dva skladišta naoružanja i municije, saopštio je ruski portparol Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

(МАПА) ИЗВЕШТАЈ СА ФРОНТА: Калибри уништили америчко и НАТО наоружање код Лавова, фронт пробијен 5 км код Попасне

Foto Tanjug/AP

Ruski PVO sistemi oborili su 23 ukrajinske bespilotne letelice iznad Harkovske oblasti i DNR, dodao je on.

Prema rečima Konašenkova, ukrajinske trupe su ispalile granate iz višecevnog raketnog sistema „Smerč“ na stambena naselja Hersona, a svu municiju je ruska PVO oborila u vazduh.

Ruska vojska je udarom visoko preciznih raketa dugog dometa „Kalibr“ sa mora uništila ukrajinske rezerviste u Lavovskoj oblasti, kao i serije naoružanja i vojne opreme iz Sjedinjenih Država i evropskih zemalja, pripremljene za otpremu u Donbas.

Vojna avijacija Ruske Federacije uništila je 93 područja koncentracije ljudstva i tehnike ukrajinskih trupa, kao i 9 komandnih mesta i tri skladišta municije. Raketne snage Ruske Federacije uništile su 4 baterije VBR BM-21 Grad i 2 radarske stanice za otkrivanje vazdušnih ciljeva, 6 komandnih mesta ukrajinskih trupa i 12 artiljerijskih i minobacačkih baterija, 224 područja gomilanja ljudstva i tehnike neprijatelja, rekao je Konašenkov.

Foto: Printskrin

Više od 900 ukrajinskih bespilotnih letelica uništeno je tokom specijalne operacije u Ukrajini.

I Narodna milicija LNR saopštila je u utorak da su njene jedinice oslobodile naselje Orehovo. Zvanični predstavnik Narodne milicije Ivan Filiponenko najavio je oslobađanje naselja Novozvanovka južno od Popasne. Sada se vode borbe za selo Kamiševaha severno od grada Popasnaja, linija fronta je pomerena za 5 kilometara.

Grupa od 15.000-16.000 ukrajinskih vojnika i plaćenika nalazi se u džepu kod Severodonjecka i Lisičanska u LNR, njihov cilj je zastrašivanje civilnog stanovništva i uništavanje civilne infrastrukture, izjavio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljev.

 

Ilustracija riafan.ru


MILITANTI NA AZOVSTALjU SU POLOŽILI ORUŽJE

Tokom dana, 265 militanata položilo je oružje na Azovstalju, uključujući 51 teško ranjenog. Svi kojima je potrebna medicinska pomoć upućeni su na lečenje u bolnicu Novoazovsk u DNR, rekao je Konašenkov.

Sada će ih ispitivati istražitelji IK RF. Napominje se da će ruski istražitelji identifikovati nacionaliste, proveriti ih da li su umešani u zločine počinjene nad civilnim stanovništvom, a informacije dobijene tokom ispitivanja biće upoređene sa drugim podacima dostupnim u materijalima krivičnih predmeta.

Zvanični predstavnik generalnog sekretara UN Stefan Dužarik rekao je da ta organizacija nije uključena u operaciju predaje ukrajinske vojske sa Azovstalja. Prema njegovim rečima, UN nastavljaju da budu u kontaktu sa Kijevom, Ruskom Federacijom i MKCK u vezi sa mogućim naknadnim evakuacijama civila iz drugih regiona Ukrajine.

Lišen mandata poslanika Vrhovne rade Ukrajine, Ilja Kiva smatra da će predaja militanata nacionalističkog bataljona Azov u ​​zarobljeništvo izazvati domino efekat u redovima ukrajinskih trupa, koje se sada nalaze u kotlu kod Severodonjeck i Lisičansk.

foto: Ministarstvo odbrane Rusije


KIJEV SE POVUKAO IZ PREGOVORA?

Pregovori između Rusije i Ukrajine se ne vode, Kijev se zapravo povukao iz ovog procesa, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Andrej Rudenko. Takođe je primetio da iz Kijeva nije stigao nikakav odgovor na ruski nacrt ugovora.

A ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da oni žele da odugovlače pregovore između Kijeva i Moskve, nadajući se da će naneti štetu i iscrpeti Rusiju. On je naglasio da nema nade da će prebacivanje razgovora na nivo Vašingtona ili Londona nešto promeniti.

Moskva ima dokaze da Zapad nije spreman da pruži bezbednosne garancije Ukrajini, dodao je Lavrov. Vašington i posebno London „predvode” ukrajinsku pregovaračku grupu o ruskoj specijalnoj operaciji, regulišući njenu „slobodu manevara” – relevantne informacije se šalju Rusiji raznim kanalima, rekao je Lavrov.

Ukrajina je za Zapad „potrošni materijal” u ratu sa Rusijom, smatra šef ruske diplomatije.

Volodimir Zelenski je u utorak telefonom razgovarao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, sa kojim je razgovarao o odbrambenoj pomoći Ukrajini, povlačenju ukrajinskih militanata sa teritorije fabrike Azovstalj, mogućnosti izvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda i perspektivama pregovaračkog procesa.

Makron je poručio Zelenskom da će Francuska nastaviti i povećati isporuke oružja Ukrajini, saopštila je Jelisejska palata.

Specijalna operacija Ruske Federacije osujetila je planove Zapada da uspostavi režim pod svojom kontrolom u Rusiji, kao i u Ukrajini i u nizu drugih zemalja, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev na sastanku naučnog saveta pod Savetom bezbednosti Ruske Federacije. Ukrajina je postala izgovor za Zapad da vodi neobjavljeni rat protiv Rusije, dodao je on.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE SNIMAK RUSKOG NAPADA NA STRANE "LEGIONARE": Iskander sravnio sa zemljom kasarnu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)