EVROPU ČEKA KATASTROFA: Crne prognoze norveških stručnjaka, do zime će kubik gasa koštati 3.500 evra

Srna

16. 05. 2022. u 16:57

EVROPA će se veoma teško snabdeti gasom za zimu, a stručnjaci najavljuju da će do nove sezone grejanja cena 1.000 kubika gasa iznositi čak 3.500 evra.

ЕВРОПУ ЧЕКА КАТАСТРОФА: Црне прогнозе норвешких стручњака, до зиме ће кубик гаса коштати 3.500 евра

Foto EPA

Norveška kompanija "Rustad enerdži", specijalizovana za analizu energetskog tržišta, podseća da je pre samo godinu dana cena ruskog gasa bila između 70 i 100 dolara za 1.000 kubika

Ekonomski blickrig protiv Rusije nije uspeo, a za Evropu postoje sve jasniji znakovi da se sukob samo produžuje, te da "prava igra", zapravo, tek počinje.

Prognoza norveških analitičara, očigledno, već uzima u obzir novu stvarnost, u kojoj je Rusija počela da odgovara na sankcije Zapada.

"Gasprom" je ove sedmice prekinuo sve odnose sa svojim bivšim firmama-podružnicama u Nemačkoj i Poljskoj.

Koliko je stanje konfuzno svedoči i situacija da je njemački šef diplomatije Analena Berbok u Kijevu izjavila da Nemačka odbija ruski gas, a istovremeno je u Berlinu ministar rada i socijalnog staranja Hubertus Hajl napomenuo da bi odsustvo ruskog gasa Nemačku dovelo do dvostruke krize - do stagflacije, odnosno depresijacije (pad vrijednosti) novca praćene stagnacijom u ekonomiji.

Poseban problem za Nemačku je činjenica da je, prema ugovoru, Berlin dužan da plaća "Gaspromu" do 2030. godine, uzimao od njega gas ili ne, celu količinu predviđenog energenta, navodi "Geopolitika".

BONUS VIDEO: VOJSKA DNR NA PRILAZU AVDEJEVKI: Pregled napuštenih položaja Ukrajinaca

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)