BRISEL ORBANU PLAĆA ZA SANKCIJE RUSIJI: Deo planova nove energetske strategije Unije

D. D. S.

13. 05. 2022. u 11:46

Zvaničnici EU razmatraju ponudu finansijske kompenzacije Mađarskoj u pokušaju da ubede premijera Viktora Orbana da potpiše sankcije koje je blok predložio ruskoj nafti. Prema rečima trojice zvaničnika EU, novac bi mogao da bude usmeren ka Budimpešti kao deo nove energetske strategije bloka, koja bi trebalo da bude postavljena sledeće nedelje, kako bi se okončalo oslanjanje na ruska fosilna goriva.

БРИСЕЛ ОРБАНУ ПЛАЋА ЗА САНКЦИЈЕ РУСИЈИ: Део планова нове енергетске стратегије Уније

Viktor Orban, Foto AP

Ali, kako podseća "Politiko", Orban je do sada blokirao sankcije širom EU za rusku naftu otkako su predložene 4. maja, tvrdeći da bi ukidanje uvoza bilo kao bacanje "nuklearne bombe" na mađarsku ekonomiju.

Pregovori između predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i Orbana u ponedeljak su završeni bez dogovora, a naknadna video konferencija planirana za utorak je otkazana. I francuski predsednik Emanuel Makron je razgovarao sa Orbanom telefonom da "u duhu solidarnosti finalizuje garancije koje su neophodne za uslove snabdevanja naftom", rekao je zvaničnik Jeliseja.

Najnoviji plan sankcija EU predviđao je da se Mađarskoj i Slovačkoj bez izlaza na more, koje se u velikoj meri oslanjaju na rusku naftu, daju do kraja 2024. godine da ispoštuju zabranu nafte. To je dve godine duže od ostatka EU.

BONUS VIDEO: POSLEDICE ŽESTOKIH BORBI: Pogledajte kako izgleda razoreni grad Popasnaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega