FRANCUSKA: Bivši premijer ide u zatvor!

PARISKI sud je bivšeg francuskog premijera Fransoa Fijona (68) kaznio u ponedeljak u apelacionom postupku sa četiri godine zatvora, od kojih tri uslovno, sa 375.000 evra i desetogodišnjom zabranom bavljenja politikom, u aferi fiktivnog zapošljavanja njegove supruge Penelope. Takođe, Penelopa Fijon (66) je osuđena sa dve godine uslovnog zatvora i 375.000 evra.

ФРАНЦУСКА: Бивши премијер иде у затвор!

Foto Tanjug/AP

U prvostepenom postupku u junu 2020. godine, Fransoa Fijon je dobio kaznu od pet godina zatvora, od kojih tri uslovno i 375.000 evra.

Ova afera je svojevremeno izbacila Fijona iz predsedničke trke na prethodnim izborima 2017. godine. Posle toga se povukao iz politike.

Fransoa Fijon je bio premijer od 2007. do 2012. godine za vreme Sarkozijevog mandata. Osuđen je zbog toga što je između 1998. i 2013, njegovoj supruzi, kao skupštinskoj asistetkinji, najpre njemu kao poslaniku, a zatim njegovom zameniku, isplaćeno ukupno 612.000 evra, uz zaključak da se nije bavila tim poslom. Supružnici Fijon, međutim, tvrde suprotno. Njih dvoje nisu u ponedeljak bili prisutni tokom izricanja presude. Istovremeno su najavili žalbu Kasacionom sudu, što odlaže primenu kazne.

Mediji nisu propustili priliku i da podsete na to da je Fijon, posle početka ruske invazije na Ukrajinu, dao ostavku na funkcije u upravnim odborima dve ruske firme, “Sibur” i "Zarubežnjeft".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a