(MAPA) IZVEŠTAJ SA FRONTA: Žestoke borbe u Donbasu, ruske snage napreduju; Bitka za Zmijsko ostrvo

P. Z. S. / telegram zola_of_renovation

08. 05. 2022. u 16:04

SPECIJALNA vojna operacija Rusije u Ukrajini počela je 24. februara. U toku su žestoke borbe u Donbasu.

(МАПА) ИЗВЕШТАЈ СА ФРОНТА: Жестоке борбе у Донбасу, руске снаге напредују; Битка за Змијско острво

Foto Tanjug/AP telegram rvvoenkor

Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Kratak osvrt na situaciju u Ukrajini i dejstava na frontu dao je vojni analitičar Vladislav Ugoljni.


HARKOVSKI PRAVAC – Oružane snage Ukrajine krenule su u kontranapad severno od Harkova. Trenutno kontrolišu liniju Prudjanka - ruska Lozovaja - Lipci - Stari Saltov, koja se nalazi na Severskom Doncu. U oblasti Čugujeva – bez promene, Rusi zadržavaju položaje duž linije Primorsko – Grakovo – Balakleja. Između Balakleje i Izjuma, Oružane snage Ukrajine pokušavaju da forsiraju Severski Donec u oblasti Čepil-Protopopovka i udare u bok Izjumske grupe.

PAVLOGRADSKI LUK:

Severni bok luka (od Izjuma do Popasne) je nepromenjen u oblasti Izjuma: borbe se vode duž cele linije fronta duž linije Gruševaha - Vernopolje - Nova Dmitrovka - Kurulka - Dolgenka. Istočno od Oskola, Rusi kontrolišu liniju Aleksandrovka-Šandrigolovo-Stavki-Jampolj, u toku je ofanziva na Drobiševo za odvajanje grupacije APU u Svjatogorsku od Krasnog Limana. Postoje informacije o bitkama u oblasti Belogorovke (između Severskog i Lisičanskog), ali do punog forsiranja Severskog Donca još nije došlo. U oblasti Rubežnog, borbe se nastavljaju u Voevodovki i u oblasti fabrike Zarja za blokiranje Severodonjecka sa severa, sa severoistoka ofanziva dolazi sa Borovenkija. Na Bahmutki - napredovanje u Nižnjem i bitke za Orehovo.

Ilustracija riafan.ru



Centralni front (od Popasne do Marinke) - ranije je Popasnaja potpuno kontrolisala NM LNR. U oblasti Avdijevke se nastavljaju borbe za Novoselovku. U Mariinki - bez promene.

Južni bok luka (od reke Dnjepar do Marinke) - rad artiljerije se nastavlja, trenutno nema dokaza o promeni linije fronta. Izveštava se o bitkama za Ščerbaki i Poltavku u Zaporožskoj oblasti.

MARIUPOLjSKI KOTAO - Ukrajinci potvrđuju uspešan završetak evakuacije civilnog stanovništva iz Azovstala.

PRAVAC HERSON-NIKOLAJEV - linija fronta je nepromenjena duž linije Crno more - Aleksandrovka - Snigirevka - Velika Aleksandrovka - Ivanovka - reka Dnjepar. Ukrajinci bezuspešno pokušavaju da zauzmu Zmijsko ostrvo kako bi probili pomorsku blokadu.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE SNIMAK RUSKOG NAPADA NA STRANE "LEGIONARE": Iskander sravnio sa zemljom kasarnu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna