RUSKA DELEGACIJA PORUČILA UJEDINJENIM NACIJAMA: "Otišli ste predaleko"

Novosti onlajn

04. 05. 2022. u 19:32

PROTIV Rusije je pokrenuta dezinformaciona kampanja bez presedana, Moskva očekuje adekvatnu ocenu antiruskih dezinformacija koje objavljuju Ujedinjene nacije, izjavio je prvi zamenik predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski na sastanku komiteta UN za informisanje.

РУСКА ДЕЛЕГАЦИЈА ПОРУЧИЛА УЈЕДИЊЕНИМ НАЦИЈАМА: Отишли сте предалеко

Foto: Jutjub/RussiaUN/Profimedia/Ilustracija

Prema njegovim rečima, Rusija se poslednjih meseci suočila sa kompleksnom informacionom agresijom brojnih država.

- Protiv Ruske Federacije je pokrenuta kampanja dezinformisanja i manipulisanja javnim mnjenjem bez presedana po obimu i intenzitetu. Od početka ove godine broj identifikovanih dezinformacija je u milionima i neprestano raste - istakao je on.

Kako je naveo diplomata, manifestacija te ciljane infodemije primetna je ne samo u objavama vodećih svetskih medija, „koji služe interesima uže grupe zemalja, već i među zidovima različitih struktura i tela sistema UN”. On smatra da pokušaji takvih spekulacija na platformama svetske organizacije deluju parališuće na njihov učinak.

Foto: Printskrin Youtube/ RussiaUN

- Stvar je već otišla predaleko. Kao što znamo, i same UN su nedavno postale predmet antiruskih lažnih objava. Nadamo se da će takvi postupci dobiti adekvatnu ocenu - naglasio je Poljanski.

Kako kaže, zapadne digitalne platforme prestale su da kriju svoju političku angažovanost.

- Nije prva godina da skrećemo pažnju na problem cenzure informacionog prostora od strane onlajn posrednika, pre svega IT giganata koji imaju monopol u oblasti društvenih mreža i video hostinga - precizirao je diplomata.

Primorani smo da konstatujemo da je problem dostigao kvalitativno novi nivo, dodao je on.

- Digitalne platforme su definitivno prestale da kamufliraju svoju političku partijsku angažovanost i počele su da blokiraju sve naloge čiji se sadržaj ne uklapa u njihovu ultimativnu agendu - naveo je Poljanski.

O ometanju rada ruske delegacije

Istovremeno, on je napomenuo da je Vašington omeo učešće ruske delegacije na sastanku komiteta UN za informisanje i da je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova dobila vizu tek u utorak.

Foto: Profimedia

- Zbog delovanja američke strane učešće na sednici komiteta ruske delegacije iz prestonice faktički je ometeno - rekao je Poljanski, precizirajući da je šef ruske delegacije – Zaharova, dobila vizu tek juče posle ručka, a da preostala dva stručnjaka i dalje nemaju vize.

S tim u vezi, on je naglasio da su zahtevi za vize podneti blagovremeno. Moskva smatra takvu praksu neprihvatljivom i apeluje na Sekretarijat UN da to ubuduće ne dozvoljava, upozorio je diplomata.

U svetlu odbijanja američkih viza ruskim diplomatama, portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik napomenuo je da je važno da dozvolu za ulazak u SAD dobiju sve diplomate koje iz poslovnih razloga odlaze u sedište svetske organizacije. Kako kaže, to pitanje je pokrenuto više puta i organizacija će nastaviti da ga pokreće.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

AVIONI NADLEĆU MOSKVU: Piloti ruskih akrogrupa i vazdušnih snaga vežbaju za paradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OSVOJEN SEVERODONJECK: Kadirov objavio snimak - narod pozdravlja borce, devojčica imala posebnu poruku