(MAPA) ŽESTOKE BORBE U DONBASU: Snage DNR I LNR napreduju, Ukrajinci se povlače, pravi novi “kotao”

P. Z. S. / riafan.ru

29. 04. 2022. u 17:31

RUSIJA je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane režima u Kijevu“.

(МАПА) ЖЕСТОКЕ БОРБЕ У ДОНБАСУ: Снаге ДНР И ЛНР напредују, Украјинци се повлаче, прави нови “котао”

Foto AP


Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe i od 25. marta su završile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine. Glavni cilj u ruskom vojnom resoru nazvan je oslobođenje Donbasa.

 

DONjECKA NARODNA REPUBLIKA


Tokom proteklog dana, Oružane snage Ukrajine (AFU) ispalile su više od 100 komada municije na teritoriju DNR. Korišćeni su višecevni raketni bacači (MLRS) BM-21 Grad, cevna artiljerija 122 mm, kao i minobacači 120 mm i 82 mm.

Ukrajinske snage bezbednosti nastavile su rat sa civilnim stanovništvom Donbasa i granatirale najmanje devet naselja u toj republici. Rezultat je bila smrt sedam civila, uključujući jedno dete. Još 52 osobe su povređene. Takođe, oštećeno je 56 kuća, 10 infrastrukturnih objekata i 2 automobila.

Narodna milicija DNR je u međuvremenu nastavila sa napadima na položaj neprijatelja zajedno sa kolegama iz Oružanih snaga Rusije. U Ugledaru i drugim naseljima u regionu i dalje se vode žestoke borbe. Prema izveštaju vojnog resora republike, juče su u borbama sa donjeckim borcima poginula 52 ukrajinska nacionalista.

Ilustracija riafan.ru

Pored toga, uništena su dva vatrena položaja haubice D-30 kalibra 122 mm, jedno borbeno vozilo pešadije, oklopni transporter i dva transportna kamiona APU. Još jedan je uhvaćen u ispravnom stanju, kao i oklopni transporter.

Danas APU ponovo napada mirna područja republike. Trenutno su Donjeck, Jasinovataja, Gorlovka i Železna Balka već pod vatrom. Podaci o šteti i žrtvama se još razjašnjavaju. NM DNR drži odbranu i ne dozvoljava ukrajinskim snagama bezbednosti da pređu u kontraofanzivu, prateći vatrene tačke neprijatelja radi njihovog što bržeg eliminisanja.

Prema rečima zvaničnog predstavnika Narodne skupštine DNR Eduarda Basurina, ruska specijalna operacija demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine teče po planu.

On je naglasio da vojska Donjecka još ne juriša na velike gradove i da se kreće sporim tempom kako bi svela na minimum žrtve među osobljem i građanima regiona. Ova taktika se opravdava, posebno imajući u vidu složenost napada - trupe savladavaju dobro utvrđene oblasti koje je APU organizovala poslednjih osam godina.

U međuvremenu, humanitarni rad nije stao. Osim što obezbeđuju evakuaciju građana iz Mariupolja i drugih oslobođenih oblasti, zajedno sa dobrovoljcima iz Rusije, borci DNR obezbeđuju ljudima hranu, a medicinske ustanove – opremu i potrepštine.


LUGANSKA NARODNA REPUBLIKA

Tokom prepodnevnog brifinga, kapetan Ivan Filiponenko, zvanični predstavnik NR Lugansk, rekao je da je uoči APU samo u gradu Pervomajsku ispalio najmanje 51 granatu iz MLRS i artiljerije. Ovim su povređena četiri civila, oštećeno devet kuća, putnički autobus i gradsko saobraćajno preduzeće.

Saopšteno je da je položaj ukrajinskih strelaca koji su pucali na naselje uništen.

Ukupno, tokom dana sukoba sa Luganskom narodnom milicijom, ukrajinske trupe su izgubile 15 ljudi, 3 oklopna transportera i 5 vojnih vozila. Uprkos tome, konfrontacija u Donbasu i dalje traje.

Foto AP

Trupe Luganske Narodne Republike, uz podršku Oružanih snaga Rusije, vode žestoke borbe sa Oružanim snagama u Popasnoj, Severodonjecku i drugim naseljima. Istovremeno, oni brane Rubežnoje, nad kojim Kijev želi da povrati kontrolu.

Ukrajinske snage takođe nastavljaju sa napadima na Pervomajsk – danas je dva puta napadnut, jedna osoba je ranjena.

Uprkos tome, trupe Narodne Republike Belorusije i dalje ostavljaju neprijatelju mogućnost da se preda: specijalne jedinice Narodne milicije kreću duž linije dodira i uz pomoć zvučnih stanica nude ukrajinskim vojnicima da polože oružje. To im garantuje mogućnost ne samo da spasu svoje živote, već i da se kasnije vrate svojim porodicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!