AMERIKANCI PAZITE SE: Rusi raspoređuju "sataninog sina", tvrde da rakete mogu da izvedu nuklerani napad na SAD! (FOTO/VIDEO)

Novosti online

23. 04. 2022. u 16:58

RUSIJA je objavila planove da do jeseni rasporedi svoje nove interkontinentalne balističke rakete Sarmat, sposobne za nuklearne napade na Sjedinjene Države.

АМЕРИКАНЦИ ПАЗИТЕ СЕ: Руси распоређују сатаниног сина, тврде да ракете могу да изведу нуклерани напад на САД! (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin Jutjub

Cilj, koji je otkrio Dmitrij Rogozin, šef svemirske agencije Roskosmos, je ambiciozan jer je Rusija prijavila svoje prvo probno lansiranje rakete tek u sredu, a zapadni vojni eksperti kažu da će biti potrebno još testiranja pre nego što raketa bude mogla da bude raspoređena.

Sarmat može da nosi 10 ili više nuklearnih bojevih glava i mamaca i cilja na hiljade milja daleko u Sjedinjenim Državama ili Evropi. Ovonedeljni test, nakon godina kašnjenja zbog finansijskih i tehničkih problema, označava demonstraciju snage Rusije usred ukrajinskog rata koji je doveo do tenzija sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima na najviši nivo, od Kubanske raketne krize 1962. godine.

Biće raspoređene u Sibiru

U intervjuu ruskoj državnoj televiziji, Rogozin je rekao da će rakete biti raspoređene u Krasnojarskom regionu u Sibiru, oko 3.000 kilometara istočno od Moskve. On je rekao da će one biti postavljene na istim mestima i u iste silose kao i rakete Vojvode iz sovjetskog doba, koje se zamenjuju raketama Sarmat, dodajući da bi to uštedelo "kolosalne resurse i vreme".

- Lansiranje "superoružja" bio je istorijski događaj koji će garantovati bezbednost ruske dece i unuka u narednih 30 do 40 godina - dodao je Rogozin.

Strahovi Zapada od opasnosti od nuklearnog rata porasli su nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin 24. februara pokrenuo invaziju na Ukrajinu u govoru u kojem se obraća nuklearnim snagama Moskve i upozorava da će svaki pokušaj da se Rusiji stane na put "dovesti do posledica na koje nikada niste naišli to u vašoj istoriji."

- Perspektiva nuklearnog sukoba, nekada nezamisliva, sada je ponovo moguća - rekao je u martu generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Njen nadimak je Satanin sin

Sarmat je nova teška interkontinentalna balistička raketa, a očekuje se da će Rusija svaku opremiti sa deset ili više bojevih glava, prema Istraživačkoj službi američkog Kongresa. Raketa se godinama razvija i njeno probno lansiranje nije iznenađenje za Zapad, ali se dogodilo u vreme ekstremnih geopolitičkih tenzija oko ruskog rata u Ukrajini i svakako predstavlja ne samo demonstraciju moći Rusije već i pretnju na zapadu.

Razvoj Sarmata, započet 2009. godine, tako je priveden kraju i trebalo bi da zameni sadašnji sistem R-36M2, koji je u krugovima NATO-a poznat i kao 'SS-18 Satan'. Kao naslednik ovog oružja, nosi i zloglasni nadimak SS-Ks-30 Satana 2 ili Satanin sin. Može da ponese 10 tona tereta, što znači da može da primi 10 težih nuklearnih bojevih glava ili 15 lakših, a navodno ima domet od čak 18.000 kilometara.

- U stanju je da u sekundi izbriše sa lica Zemlje oblast veličine Teksasa ili Francuske - pisali su ruski mediji prošle godine, predstavljajući "Sataninog sina" ili "Satanu 2".

Foto: EPA/printskrin/ilustracija

Pohvala Putina

U svakom slučaju, ovo je najmoćnija raketa kojom će Putin sada raspolagati, a to je i sam Putin jasno rekao nakon lansiranja.

- Novi kompleks ima najviše taktičko-tehničke karakteristike i sposoban je da savlada sva savremena sredstva protivraketne odbrane. Sličnih nema u svetu i neće ih biti još dugo  rekao je Putin. - Ovo zaista jedinstveno oružje će ojačati borbeni potencijal naših oružanih snaga, pouzdano garantovati bezbednost Rusije od spoljnih pretnji i razmisliti o onima koji pokušavaju da ugroze našu zemlju u žaru besne agresivne retorike.

(Index.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna