STATUE, SKULPTURE, GROBNICE: Ispod katedrale Notr Dam pronađeno arheološko blago

Tanjug

15. 04. 2022. u 13:40

ARHEOLOŠKO iskopavanje ispod katedrale Notr Dam u Parizu otkrilo je neverovatno blago u vidu statua, skulptura, grobnica i komada originalnog krovnog paravana, koji datira još iz 13. veka, prenosi Gardijan.

СТАТУЕ, СКУЛПТУРЕ, ГРОБНИЦЕ: Испод катедрале Нотр Дам пронађено археолошко благо

Foto: AP

Arheološki nalazi uključuju i nekoliko drevnih grobnica iz srednjeg veka, kao i sarkofag u obliku ljudskog tela koji je zakopan u požarom opustošenoj katedrali, a francuski stručnjaci opisali su otkriće kao „neverovatno i emotivno”, navodi britanski list.

- Sve ovo smo otkrili na samo 10-15 centimetara ispod ploča na podu. Bilo je prilično neočekivano da pronađemo ovakve stvari. Tu se nalaze značajni delovi koji dokumentuju istoriju ovog spomenika - rekao je Kristofer Besnije, koji predvodi naučni tim koji vrši iskopavanja.

- Bio je to prilično emotivan momenat. Odjednom smo imali nekoliko stotina delova manjih fragmenata i velike blokove koji uključuju skulpture ruku, stopala, lica, arheološku dekoraciju i biljke. Neki od delova još uvek imaju originalnu boju - naveo je francuski arheolog.

Otkriće je objavio francuski Nacionalni arheološki institut.

Tim koji je iskopao artefakte pozvao je Institut da sprovede „preventivno kopanje” ispod poda katedrale, pre izgradnje skele visoke preko 100 metara i teške 600 tona, koja bi trebalo da posluži za renoviranje vrha tornja, navodi britanski list.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ODBIO I DŽONIJA I BREGU: Popularni pevač nije hteo da peva u Bijelom dugmetu - i dan-danas žali zbog toga