"STVARA SE JOŠ JEDNO KRILO ZA PRETNJE RUSIJI": Zaharova - "Švedska i Finska treba da budu svesne posledica mogućeg pristupanja NATO-u"

Novosti onlajn

15. 04. 2022. u 13:15

ČLANSTVO Švedske i Finske u NATO-u moglo bi da ima negativne posledice po stabilnost severa Evrope, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

СТВАРА СЕ ЈОШ ЈЕДНО КРИЛО ЗА ПРЕТЊЕ РУСИЈИ: Захарова - Шведска и Финска треба да буду свесне последица могућег приступања НАТО-у

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Nije tajna da je NATO odavno već stavio u fokus te teritorije, održavane su velike vojne vežbe. Zašto je to potrebno Alijansi sasvim je razumljivo. Cilj je da se nastavi jačanje vojnog potencijala i geografska ekspanzija, da se stvori još jedno krilo za pretnje Rusiji. Ali zašto se naši finski i švedski susedi u baltičkom regionu pretvaraju u novu granicu za suprotstavljanje NATO-a Rusiji - nije jasno. Negativne posledice po svet i stabilnost na severu Evrope su očigledne - navodi se u komentaru Zaharove objavljenom na sajtu Ministarstva.

Zaharova je dodala i da članstvo te dve države u NATO-u neće ojačati njihovu nacionalnu bezbednost.

Foto Arhiva

- One će se automatski naći na isturenim pozicijama NATO-a. Štaviše, članstvo u NATO-u podrazumeva zapravo odustajanje od dela suvereniteta prilikom donošenja odluka u sferi odbrane, pa i spoljne politike - rekla je ona.

Takođe, Švedska i Finska treba da budu svesne posledica mogućeg pristupanja NATO-u po bilateralne odnose sa Rusijom, kao i po evropski sistem bezbednosti, ističu u Moskvu.

- Naravno, izbor je na vlastima Švedske i Finske. Ali one moraju da budu svesne posledica takvog koraka po naše bilateralne odnose i gledano u celini po evropsku arhitekturu bezbednosti koja je sada u krizi - rekla je Zaharova.

Njihovo potencijalno članstvo u NATO-u neće doprineti ni poboljšanju međunarodnog prestiža dve zemlje.

Podsetimo, ranije je londonski dnevnik „Tajms" objavio da bi Švedska i Finska od ovoga leta mogle da postanu članice NATO-a.

 

BONUS VIDEO:

"KRASNOPOLj" U AKCIJI: Rusi objavili snimak uništavanja položaja ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...