UKRAJINCI RAKETIRALI POGRANIČNA RUSKA MESTA: Vojno rukovodstvo Donjecka tvrdi da se u Marijupolju predalo 1.350 ukrajinskih vojnika

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

14. 04. 2022. u 22:30

POSLE više napada na civilne objekte u prigraničnim regionima Rusije i Ukrajine, rukovodstvu u Kijevu stiglo je iz Moskve upozorenje da će, ako se to nastavi, biti raketirani objekti u kojima se nalaze vojni i državni vrh.

УКРАЈИНЦИ РАКЕТИРАЛИ ПОГРАНИЧНА РУСКА МЕСТА:  Војно руководство Доњецка тврди да се у Маријупољу предало 1.350 украјинских војника

Marijupolj, Foto AP

Na društvenim mrežama u Ukrajini pojavila se informacija da je predsednik Vladimir Zelenski naredio da se borbe prenesu na teritoriju Rusije.

Poslednja akcija ukrajinskih diverzanata bila je u Belgorodskoj oblasti, gde je eksplozivom oštećena pruga koja vodi ka Harkovskoj oblasti. Pre toga, dva ukrajinska helikoptera pogodila su raketama skladište naftnih derivata u Belgorodu. Cilj diverzanata koji su minirali železničku prugu je bio da se ne dozvoli prebacivanje ruske vojne tehnike i municije vozovima u Ukrajinu.

- Ako se udari nastave biće odgovoreno napadom po centrima gde se donose odluke - kazao je general-major Igor Konašenkov. Iz te pretnje, jasno je koji će objekti u Kijevu biti na udaru ruskih visokopreciznih raketa.

Poznati moskovski vojni ekspert Aleksej Leonkov objašnjava da bi cilj mogla da bude zgrada u kojoj su kabinet Zelenskog i ukrajinsko ministarstvo odbrane.

Sa druge strane, ukrajinski lider sada preti Rusiji da će se vojne aktivnosti "preseliti" na teritoriju Rusije, a jedan broj eksperata to objašnjava željom da ohrabri jedinice koje su sve više u obruču u Donbasu.

Savetnik predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič juče je izjavio da će Ukrajinci odgovoriti ako Rusi raketiraju objekte u Kijevu i ističe da će oni udariti po Rusima i da "oni za to imaju mogućnost".

U Marijupolju se povećava broj ukrajinskih vojnika koji izlaze iz skloništa sa podignutom belom zastavom. Vojno rukovodstvo Donjecke narodne republike tvrdi da se 13. aprila u Marijupolju predao rekordan broj ukrajinskih vojnika, 1.350. Svi oni su iz 36. brigade morske pešadije. Među zarobljenima je 190 oficira. Inače, ukrajinski mediji uopšte ne pišu o masovnoj predaji njihovih vojnika koji su se nalazili u Marijupolju u Metalurškom kombinatu "Iljič".

Savetnici Zelenskog objašnjavaju kako su vojnici morske pešadije prešli u "Azovstalj" i pripojili se bataljonu "Azov". U totalnoj informativnoj blokadi kad vlasti imaju kontrolu nad jedinim kanalom koji saopštava informacije, građani zaista mogu da budu u zabludi šta se događa u Marijupolju. Ali rodbina zarobljenih ukrajinskih vojnika zna realno stanje, jer su Rusi dozvolili zarobljenicima da se jave porodicama.

Juče je održana četvrta razmena ratnih zarobljenika, prethodna je bila 9. aprila, dok je dogovoreno devet humanitarnih koridora za evakuaciju civila, među njima i privatnim automobilima iz opkoljenog grada Marijupolja.

Ukrajinski vojna pešadija u Marijupolju, Foto printskrin

U narednih desetak dana očekuje se da će Rusi prebaciti veći deo snaga koje se sada nalaze u Marijupolju u onaj deo Donbasa gde bi trebalo da se dogodi odlučujuća bitka.

Penzionisani ruski general-lajtnant Jurij Netkačev tvrdi da Rusija neće slati mlade i neiskusne vojnike u boj i zato se sada priprema veća grupa dobrovoljaca koji će biti pod ugovorom.

Rusi su i juče nastavili da gađaju ukrajinske vojne objekte, u Velikoj Mihajlovki i Bogatiru, pogođena su skladišta raketno-artiljerijskog naoružanja ukrajinske vojske. Na aerodromu u Dnjepropetrovsku pogođen je jedan "mig-29" i jedan helikopter Mi-8, kao i bespilotna letelica "bajraktar TB-2". Ruska avijacija gađala je u toku noći 48 vojnih objekata.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su uništeni 131 ukrajinski vojni avion i 104 helikoptera, kao i 448 različitih bespilotnih letelica. Najviše je uništeno tenkova i oklopnih vozila, ukupno 2.179.

Kada je reč o oružju, najavljeno je da prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu, SAD šalju Kijevu sofisticiranije i teže naoružanje, koje su neki zvaničnici administracije Džozefa Bajdena smatrali do pre samo nekoliko nedelja prevelikim rizikom za eskalaciju sukoba. Bela kuća je saopštila da novi paket naoružanja za Ukrajinu uključuje 11 helikoptera Mi-17, prvobitno namenjenih Avganistanu, 18 topova haubica od 155 mm, još 300 dronova "svičblejd" i radarskih sistema koji mogu da prate dolaznu vatru i precizno odrede njeno poreklo.

Ovu listu bezbednosne pomoći u vrednosti od 800 miliona dolara "pisali" su zahtevi Ukrajine, ali i pripreme za novu vrstu borbe na otvorenim ravnicama jugoistočne Ukrajine, odmah do Rusije, na terenu koji predstavlja prirodnu vojnu prednost Moskve.

A u Kijevu su ukrajinske vlasti zaplenile stanove, kuće, automobile i zemljište u vlasništvu šefa političkog saveta ukrajinske partije Opoziciona platforma - Za život Viktora Medvedčuka i njegove supruge, ukupno 154 objekta. Državni istražni biro precizira da je zaplenjeno 26 automobila, 30 parcela zemljišta, 23 kuće, 32 stana, 17 parking-mesta i motorna jahta.

Medvedčuk je od maja 2021. bio u kućnom pritvoru, odakle je, kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine, pobegao 28. februara, da bi pre tri dana ukrajinske vlasti objavile da je uhapšen i prikazale ga sa lisicama na rukama. On se u Ukrajini smatra saveznikom Putina, koga naziva "ličnim prijateljem", a mediji navode i da je Putin kum njegove najmlađe ćerke.

* * * * * * * * *

Zelenski: Makron da objasni

Foto AP

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski najavio je da će jedno od pitanja o kojem će razgovarati sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom biti o tome da li je zaista rekao da su Ukrajinci i Rusi bratski narodi. "Nisam čuo šta je kazao predsednik Makron. Ako je zaista rekao da su Ukrajinci i Rusi dva bratska naroda, to je za nas jako bolno i zato želim da o tome porazgovaram sa njim", rekao je Zelenski.

* * * * * * * * *

ODBILI NEMAČKU

U NEMAČKOJ ne prestaju kritike na račun predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i njegove odluke da ne primi u posetu nemačkog predsednika Frank-Valtera Štajnmajera, obrazlažući to njegovom politikom prema Moskvi u vreme dok je bio šef nemačke diplomatije. Vicekancelar u Berlinu, Robert Habek, poručio je da predsednik predstavlja Nemačku i da odbijanje njega znači odbijanje Nemačke.

* * * * * * * * *

VLADIMIR PUTIN O ENERGETSKIM SANKCIJAMA

ISTISKIVANjE RUSIJE POGODIĆE SVE

RUSKI predsednik Vladimir Putin upozorio je juče da će pokušaji zapadnih zemalja da isteraju ruske snabdevače energentima sa tržišta neizbežno uticati na celokupnu globalnu ekonomiju. Putin je ocenio da trenutno ne postoji razborita alternativa ruskom gasu u Evropi i da je zamena ruskih energenata moguća tek u budućnosti.

- Ono što iznenađuje jeste to da takozvani partneri iz neprijateljskih zemalja priznaju da ne mogu bez ruskih energenata, uključujući prirodni gas. Jednostavno, za Evropu sada ne postoji racionalna zamena - rekao je ruski lider dodajući:

Foto AP

- Da, tako nešto je moguće, ali sada toga nema, svi to shvataju.

Kako je objasnio, slobodnih količina na svetskom tržištu jednostavno nema, a isporuke iz drugih zemalja, pre svega iz Sjedinjenih Država u Evropu, koštaće, kaže, potrošače višestruko skuplje i uticaće na životni standard ljudi i na konkurentnost ekonomija evropskih zemalja.

- Zemlje EU govore o prekidu snabdevanja energijom iz Rusije i time dižu cene i destabilizuju tržište - ističe Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija treba da krene u izgradnju infrastrukture za izvoz nafte i gasa prema istoku pošto je potrebno da se "korak po korak naš izvoz preusmerava na brzorastuća tržišta juga i istoka".

* * * * * * * * *

Teško oštećena krstarica "Moskva", evakuisana posada

RUSKO ministarstvo odbrane saopštilo je da je značajno oštećena njihova krstarica "Moskva". Posle požara na tom ratnom brodu eksplodirala je municija. U raznim delovima krstarice bila su skladišta municije za artiljeriju AK-130, PVO sisteme "Fort" i "Osam-M". Rukovodstvo ruske Crnomorske mornarice organizovaće tegljače koji bi oštećeni brod dovezli do neke ruske vojne luke u Crnom moru. Evakuisana je celokupna posada. U toku je istraga koja treba da utvrdi zašto je došlo do požara na brodu.

Foto AP

Krstarica "Moskva" se u sovjetsko vreme zvala "Slava" i napravljena je u Nikolajevskom brodogradilištu u Ukrajini. Počela je da se koristi 1983. godine. Naoružana je sa 16 protivbrodskih raketa P-100 "vulkan". Ruski vojni eksperti tvrde da je krstarica "Moskva" samo delimično modernizovana, pa nije dobila najnovija protivpožarna sredstva.

U Kijevu pak tvrde da su oni pogodili krstaricu "Moskva" sa dve protivbrodske rakete "neptun". Još u sredu uveče, u Kijevu se govorilo da je iz oblasti Odese gađana ruska krstarica "Moskva". Bilo je i tvrdnji da je krstarica pogođena norveškim protivbrodskim raketama "pingvin", koje su pre godinu dana transportnim avionom dovezli Amerikanci. I u Londonu su nedavno govorili da će Ukrajini dati svoje protivbrodske rakete "harpun".

Krstarica "Moskva" je učestvovala u blokadi Zmijskog ostrva, kada su na početku rata zarobljeni ukrajinski graničari. Moskovski vojni ekspert Vasilij Kašin kaže da ako je tačno to što govore u Kijevu da je krstarica pogođena sa dve rakete, onda će morati da se analizira kvalitet protivraketne odbrane ruskih brodova u Crnom moru.

* * * * * * * * *

I Tramp kaže "genocid"

BIVŠI predsednik SAD Donald Tramp pridružio se aktuelnom predsedniku Džozefu Bajdenu, koji je rusku intervenciju u Ukrajini nazvao genocidom. Tramp je za Foks njuz kritikovao Bajdena zbog politike, za koju je ocenio da je dovela do rekordno visoke inflacije.

- A sada dodajte tome šta se dešava u Ukrajini. To je genocid - rekao je Tramp, čija je izjava usledila dan nakon što je Bajden optužio ruskog predsednika Putina za genocid.

* * * * * * * * *

NOVI STATUS BALTIKA

Logo

RUSIJA je juče upozorila NATO da će, ako se Švedska i Finska pridruže tom vojnom savezu, morati da pojača svoju odbranu na kopnu, moru i u vazduhu. "Ne može više biti govora o bilo kakvom nenuklearnom statusu za Baltik - ravnoteža mora da se uspostavi", saopštio je Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, dodajući da će se u slučaju ulaska ovih zemalja u Alijansu, dužina kopnenih granica NATO sa Rusijom više nego udvostručiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju