RATOVANJE JE I UNOSAN POSAO ZA NEKE: Sadašnju vojnu pomoć vraćaće i unuci Ukrajinaca

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

12. 04. 2022. u 21:34

VOJNU pomoć reklamiranu na sva usta, koju će Amerikanci dostaviti Ukrajini, plaćaće sinovi i unuci Ukrajinaca. Takvu pomoć u Drugom svetskom ratu SSSR je godinama vraćao, a Rusija je, kao naslednica, otplatila dugoročni kredit tek 2006. godine.

РАТОВАЊЕ ЈЕ И УНОСАН ПОСАО ЗА НЕКЕ: Садашњу војну помоћ враћаће и унуци Украјинаца

Foto Shutterstock

U ovom ratu Ukrajine i Rusije najbolje će proći Amerika. Iz Vašingtona diktiraju ukrajinskom rukovodstvu i huškaju ih da ratom reše svoje odnose sa Moskvom, a što Ukrajinci ginu u velikom broju, njih ne brine. SAD će zaraditi dvostruko na prodaji oružja i vojne tehnike, kao i na prodaji skupog gasa Evropi. Poslušni Evropljani su na početku gunđali, ali su, osim časnih izuzetaka, prihvatili američku ucenu i plaćaće mnogo skuplje američki tečni gas koji će se dovoziti tankerima.

Prodajući Ukrajini oružje, SAD i Velika Britanija će zaposliti svoju vojnu industriju, a kasnije zarađivati na prodaji rezervnih delova. Terajući bivše socijalističke zemlje, sada članice NATO, da sovjetsko oružje predaju Ukrajini, Vašington oslobađa prostor za svoje vojne fabrike koje vojnu tehniku plasiraju u Poljsku i druge istočnoevropske zemlje.

Vašington je nagovorio Poljsku, Slovačku i Kipar da daju svoje oružje Ukrajini. Tenkove će predati Poljaci i Kipar, a Slovačka je prosledila divizion S-300, koji su Rusi, u međuvremenu, uništili u jednom ukrajinskom skladištu. Kipar je dao i svoje udarne helikoptere Mi-38. Rukovodstvo u Varšavi se već dogovorilo da kupi 250 tenkova "abrams", a Bratislavi su obećali zaštitu "patriotima". Kakvu će kompenzaciju Nikozija dobiti, zasada se ne zna.

Velika Britanija je obećala 120 jedinica oklopne tehnike, kao i protivbrodske rakete. Na drugoj strani, nemački kancelar Olaf Šolc ne žuri da pošalje savremene tenkove Ukrajini. Kijev je tražio od Nemaca sto tenkova "leopard".

I generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da treba da se nastavi dostava oružja Ukrajini koliko god joj bude potrebno, jer se ona bori za "naše vrednosti, slobodu i demokratiju". Jedino niko od njih ne govori koliko će Zapad zaraditi na ratu u Ukrajini.

U zapadnu Ukrajinu železnicom se može doći preko Čopa i Lavova, pa do Žitomira do Kijeva. Upravo zato, prebačeno oružje može biti laka meta za precizne ruske rakete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!