NATO ŠALJE JOŠ ORUŽJA UKRAJINI: Alijansa na skupu u Briselu odgovorila na zahtev Kijeva

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Brisela

07. 04. 2022. u 19:50

ZEMLjE članice NATO saglasile su se u četvrtak da pojačaju podršku Ukrajini i obezbediće širok spektar oružanih sistema toj zemlji, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, nakon sastanka ministara spoljnih poslova zemlja članica kome je prisustvovao i ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kutleba, a na kome je glavna tema bila povećanje vojne pomoći Ukrajini.

НАТО ШАЉЕ ЈОШ ОРУЖЈА УКРАЈИНИ: Алијанса на скупу у Бриселу одговорила на захтев Кијева

Foto AP

- NATO saveznici pružaju podršku Ukrajini dugi niz godina. Obučavamo desetine hiljade ukrajinskih vojnika, a sada obezbeđujemo i opremu - rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za medije sa Kutlebom.

Naglasio je da je cilj da se Ukrajini pošalje više sistema protivvazdušne odbrane, protivtenkovskog oružja, kao i lakšeg, ali i težeg naoružanja.

Generalni sekretar Severnoatlantske alijanse je, međutim, ponovo naglasio da NATO nema nameru da šalje trupe na teren:

- Imamo i odgovornost da sprečimo da sukob eskalira van Ukrajine i postane smrtonosniji, opasniji i destruktivniji.

Stoltenberg je novinarima rekao i da je dogovoreno da se učini više kako bi se pomoglo ostalim partnerima i obezbedila njihova sposobnost da se brane, što uključuje i Bosnu i Hercegovinu i Gruziju, prenose svetski mediji.

Objasnio je da bi za BiH mogao da se razvije novi paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta, a da bi pomoć bila "prilagođena, vođena potražnjom i pružena uz punu saglasnost zainteresovanih zemalja".

Kutleba, koji je prisustvovao Savetu NATO, najvišem političkom organu Alijanse, rekao je da je njegov plan jednostavan i da ima samo tri stavke - oružje, oružje i oružje.

- Ukrajinska vojska i narod su pokazali da znaju da se bore. Znamo kako da pobedimo. Ali, bez dovoljnih zaliha oružja, ove pobede će biti praćene ogromnim žrtvama - rekao je. - Jer, koliko god to čudno zvučalo, danas oružje služi miru.

Kutleba je poručio i da Kijev "nudi pošten dogovor":

- Vi nam dajete oružje, mi žrtvujemo svoje živote i rat se ograničava na Ukrajinu.

Sve to se događa u trenutku dok je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poslao nesvakidašnju poruku, pozvavši ruske vojnike na terenu da dezertiraju i "ne učestvuju u ubijanju braće i sestara u Ukrajini", zatraživši istovremeno od zemlja članica EU da takvima pruže azil.

Stoltenberg je upozorio da bi rat u Ukrajini mogao da potraje godinama i istakao da je najlakši način da se on okonča da predsednik Rusije Vladimir Putin povuče sve svoje trupe.

Inače, zemlje članice G7 usvojile su novi paket sankcija koji obuhvata zabranu investiranja u strateške grane u Rusiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)