POSLE ŠLEMOVA I JAKNI, SAD IM ŠALJU RAKETE S-300: Ukrajinskim oružanim snagama iz SAD i EU stiže sve veća i konkretnija pomoć

R. DRAGOVIĆ

19. 03. 2022. u 10:04

ZAPADNA vojna pomoć Ukrajini počela je oprezno - isporukama jakni i šlemova, ali u poslednjoj fazi stigla je do borbenih dronova i najsavremenijeg protivoklopnog naoružanja i sredstava PVO.

ПОСЛЕ ШЛЕМОВА И ЈАКНИ, САД ИМ ШАЉУ РАКЕТЕ С-300: Украјинским оружаним снагама из САД и ЕУ стиже све већа и конкретнија помоћ

Arhiva

Pominje se čak da bi NATO mogao u Ukrajinu da prebaci i sistem S-300, najverovatnije iz Slovačke, zahvaljujući kojem bi Ukrajinci mogli da uspostave kakvu-takvu ravnotežu u vazdušnom prostoru.

Kako su prethodnih dana izveštavali zapadni mediji, Slovaci su načelno pristali da svoj S-300 ustupe za rat protiv Rusije, ali uz zapadne garancije da će im biti isporučeno drugo savremenije naoružanje. Ova mogućnost pominje se i za isti raketni sistem koji poseduju Bugarska, ali i Egipat.

Upravo ove rakete zemlja-vazduh, ruske proizvodnje, Ukrajini odgovaraju, jer njenoj vojsci za korišćenje ovog naoružanja nije potrebna obuka, koja bi bila neophodna u slučaju potencijalnog scenarija po kome bi im SAD direktno isporučile sistem PVO "Patriot".

U poslednjem paketu američke vojne pomoći Ukrajini, vrednom oko 800 miliona dolara, naći će se sigurno velika količina prenosnih protivtenkovskih i protivavionskih raketnih sistema. U ovom naoružanju, prema izveštajima sa frontova, ukrajinska vojska ni sada ne oskudeva. Štaviše, na slikama bojišta može da se vidi nešto što u dosadašnjim ratovima nikada nije bio slučaj - da gotovo svaki borac pešadije na prvim linijama na leđima nosi američki "stinger" ili britanski NLAW. Time se objašnjavaju i srazmerno veliki ruski gubici u ratnoj tehnici, koja u uslovima urbane borbe često postaje lak plen ovog arsenala.

Amerikanci su prethodno obećali 600 "stingera", a njima su se pre desetak dana pridružili i Nemci, koji su u Ukrajinu poslali oko 500 ovih raketa. Nova tura američke pomoći sadrži, između ostalog, čak 9.000 lakih raketnih sistema, među kojima i 2.000 "džavelina", izuzetno opasnih u bliskoj borbi protiv tenkova i oklopnih vozila. Takođe, Kijev će dobiti i najmanje 800 PVO sistema i više hiljada komada pušaka i pešadijskog naoružanja. U paketu je i oko 100 dronova "samoubica", kao i čak 20 miliona komada različite municije.

PLAN da se Ukrajina naoruža poljskim "migovima 29" je propao, ali je Kijev kao utešnu nagradu dobio pet helikoptera Mi-17. Borbeni avioni prvih nedelja rata bili su prva tačka ukrajinske vojske u njihovim zahtevima Zapadu za vojnu pomoć. Tok sukoba, međutim, korigovao je ovaj spisak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)