RATOVANJE JE I UNOSAN POSAO ZA NEKE: Sadašnju vojnu pomoć vraćaće i unuci Ukrajinaca

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

12. 04. 2022. u 21:34

VOJNU pomoć reklamiranu na sva usta, koju će Amerikanci dostaviti Ukrajini, plaćaće sinovi i unuci Ukrajinaca. Takvu pomoć u Drugom svetskom ratu SSSR je godinama vraćao, a Rusija je, kao naslednica, otplatila dugoročni kredit tek 2006. godine.

РАТОВАЊЕ ЈЕ И УНОСАН ПОСАО ЗА НЕКЕ: Садашњу војну помоћ враћаће и унуци Украјинаца

Foto Shutterstock

U ovom ratu Ukrajine i Rusije najbolje će proći Amerika. Iz Vašingtona diktiraju ukrajinskom rukovodstvu i huškaju ih da ratom reše svoje odnose sa Moskvom, a što Ukrajinci ginu u velikom broju, njih ne brine. SAD će zaraditi dvostruko na prodaji oružja i vojne tehnike, kao i na prodaji skupog gasa Evropi. Poslušni Evropljani su na početku gunđali, ali su, osim časnih izuzetaka, prihvatili američku ucenu i plaćaće mnogo skuplje američki tečni gas koji će se dovoziti tankerima.

Prodajući Ukrajini oružje, SAD i Velika Britanija će zaposliti svoju vojnu industriju, a kasnije zarađivati na prodaji rezervnih delova. Terajući bivše socijalističke zemlje, sada članice NATO, da sovjetsko oružje predaju Ukrajini, Vašington oslobađa prostor za svoje vojne fabrike koje vojnu tehniku plasiraju u Poljsku i druge istočnoevropske zemlje.

Vašington je nagovorio Poljsku, Slovačku i Kipar da daju svoje oružje Ukrajini. Tenkove će predati Poljaci i Kipar, a Slovačka je prosledila divizion S-300, koji su Rusi, u međuvremenu, uništili u jednom ukrajinskom skladištu. Kipar je dao i svoje udarne helikoptere Mi-38. Rukovodstvo u Varšavi se već dogovorilo da kupi 250 tenkova "abrams", a Bratislavi su obećali zaštitu "patriotima". Kakvu će kompenzaciju Nikozija dobiti, zasada se ne zna.

Velika Britanija je obećala 120 jedinica oklopne tehnike, kao i protivbrodske rakete. Na drugoj strani, nemački kancelar Olaf Šolc ne žuri da pošalje savremene tenkove Ukrajini. Kijev je tražio od Nemaca sto tenkova "leopard".

I generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da treba da se nastavi dostava oružja Ukrajini koliko god joj bude potrebno, jer se ona bori za "naše vrednosti, slobodu i demokratiju". Jedino niko od njih ne govori koliko će Zapad zaraditi na ratu u Ukrajini.

U zapadnu Ukrajinu železnicom se može doći preko Čopa i Lavova, pa do Žitomira do Kijeva. Upravo zato, prebačeno oružje može biti laka meta za precizne ruske rakete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PRVENČE MAMINO... Poslednja objava preminule voditeljke Bojane Janković