PRVI PUT U ISTORIJI: EU usvojila zajedničku bezbednosno-odbrambenu strategiju

Tanjug

22. 03. 2022. u 00:57

MINISTRI spoljnih poslova EU zajedno sa ministrima odbrane 27 zemalja članica usvojili su danas u Briselu ”Strateški kompas", dokument koji bi u narednim godinama trebalo da definiše prioritete u oblasti bezbednosne i odbrambene politike, a u cilju jačanja i koordinisanja vojnih kapaciteta i strateške autonomije EU.

ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ: ЕУ усвојила заједничку безбедносно-одбрамбену стратегију

Foto: EPA

U Briselu ocenjuju da je u pitanju instrument kojim će EU postati ”pravi odbrambeni i bezbednosni geopolitički akter”, sposobna da deluje ”brzo i snažno kad god izbije kriza, sa partnerima ako je moguće i sama kada je to potrebno”.

- Današnjim usvajanjem ''Strateškog kompasa'' jačamo našu zajedničku bezbednost i odbranu. U izazovnim vremenima moramo da radimo na jačanju naše saradnje u oblastima bezbednosti i odbrane, kako unutar EU, tako i kroz jake transatlantske odnose - poručila je šefica diplomatije Švedske An Linde.

Rad na ”Strateškom kompasu” započet je u EU još 2020. godine, kada je EU sprovela analizu ključnih pretnji i izazova za Uniju i države članice, uključujući globalne i regionalne pretnje, kao i konflikte u susedstvu izazvane od strane državnih i nedržavnih aktera.

Dokument na preko 40 strana predviđa poboljšanje spremnosti oružanih snaga EU i razvijanje kapaciteta za brzo raspoređivanje do 5.000 vojnika u zonama konflikta, zajedničko ulaganje u vojnu osposobljenost EU za delovanje na kopnu, na moru, u vazduhu, u sajber domenu i u svemiru.

Naglašava se važnost jačanja kapaciteta EU za odvraćanje i reagovanje na sajber napade i strane dezinformacione kampanje i mešanja.

Istovremeno, ukazuje se na važnost jačanja saradnje EU sa NATO-om, UN, i OEBS-om i podsticanja saradnje sa pojedinačnim partnerima kao što su SAD, Kanada, Norveška i druge zemlje.

U svetlu rata u Ukrajini poštren je rečnik koji se odnosi na Rusiju, pri čemu je u usvojenom dokumentu izbačen deo oko ”angažmana sa Rusijom po nekim pitanjima”.

BONUS VIDEO: RUSI UŠLI U HARKOV: Oklopna vozila se probila u centar drugog najvećeg ukrajinskog grada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (6)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis