PARIZ GRADI PRVU ŽIČARU VREDNU 132 MILIONA EVRA: Gondola će prevoziti 11.000 putnika dnevno

Novosti online

15. 03. 2022. u 13:12

PARIZ je već postao dom nekim od najpopularnijih svetskih atrakcija, a francuska prestonica uskoro bi mogla da dobije i svoju prvu gradsku žičaru.

ПАРИЗ ГРАДИ ПРВУ ЖИЧАРУ ВРЕДНУ 132 МИЛИОНА ЕВРА:  Гондола ће превозити 11.000 путника дневно

Foto: AP

Iznet je predlog planova izgradnje nove žičare dugačke 4,5 kilometra, koja bi trebalo da povezuje predgrađa na jugoistoku grada sa pariskim metro sistemom, a izgradnja se očekuje već ove godine, dok je završetak radova predviđen za 2025.

Ovo je je jedna od pet planiranih žičara u predgrađu Pariza. Gradske vlasti nadaju se da će novim načinom prevoza građane podstaći da automobile zamene drugačijom vožnjom.

U sklopu projekta radnog naziva "Cable 1 Projet" povezaće se parisko predgrađe Vilnev Sent Džordž sa stanicom Pointe du Lac u predgrađu Kretej. Vožnja bi trebalo da traje samo 17 minuta, što je upola manje vremena koje je sada potrebno za isto putovanje autobusom.

Upravo objavljeni nacrti arhitektonske studije pružaju uvid u dugo očekivani projekat, koji je nedavno dobio i odobrenje za studiju izvodljivosti.

Projekt "Cable 1" koštaće 132 miliona evra, a svakodnevno bi trebalo da preveze oko 11.000 putnika. Vreme čekanja gondole biće tek 30 sekundi u vreme najveće gužve. Svaka gondola moći će da primi do 10 putnika. Francuski gradovi Brest i Grenobl već imaju slične žičare, ali "Cable 1" trebalo bi da bude prvi takav projekat u Parizu.

Predlog o projektu prvi je put iznet 2008. Smatra se da je neophodan zbog brdovitog terena koji ima brzu železnicu i auto-put, a žičara bi bila alternativa za manje praktična kopnena prevozna sredstva. U svrhu izgradnje sistema u predgrađu će se postaviti 33 bela pilona, osmišljena tako da se "skladno uklope" u krajolik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri