RUSIJA SLAVI HEROJA: Teško ranjeni major spasao svoje ljude iz obruča, u borbi naneti veliki gubici neprijatelju

M.Đorđević

11. 03. 2022. u 17:22

MAJOR Ivan Veličko slavi se kao heroj u Rusiji pošto je, iako u borbi teško ranjen, svoj bataljon uspeo da izvuče iz zasede, a da pri tom uništi dva ukrajinska oklopna vozila i eliminiše 20 neprijateljskih vojnika.

РУСИЈА СЛАВИ ХЕРОЈА: Тешко рањени мајор спасао своје људе из обруча, у борби нанети велики губици непријатељу

Foto: Profimedia/Ilustracija

Sve se dogodilo 27. februara u blizini grada Sumi, gde je grupa ruskih vojnika upala u zamku ukrajinskih nacionalista. Među onima koji su naleteli na zasedu bila je i posada oklopnog transportera kojom je komandovao major Ivana Veličko, navode ruski mediji.

Kako naglašavaju u ruskom Ministarstvu odbrane, „zahvaljujući profesionalnom umeću i herojstvu, Ivanova posada uništila je dva borbena oklopna vozila i dvadesetak nacionalista“.Ivan je u borbi povređen, a takođe je dobio potres mozga. Ali nije napustio bitku ni kada je njegov oklopni transporter pogođen i onesposobljen

Ivan ne samo da je evakuisao svoju posadu iz zapaljenog oklopnog transportera, već je uspeo da izvuče celu grupu ruskih vojnika iz okruženja, i da prođu bez žrtava.

- Mir u duši i ponos na sebe. Sada se oporavljam u bolnici u Krasnogorsku, već je mnogo bolje. Dobro osoblje ovde. Sve što vam treba je tu, sve je na vreme. Svi rade pravu stvar, rekao je Ivan za ruski Kanal 5 .

Veličko je rođen u regionu Voronjež i bio je zamenik komandanta motorizovanog bataljona. Za svoj podvig dobio je, zajedno sa još nekoliko drugih boraca, odlikovanje od ministra odbrane Sergeja Šojgua. 

BONUS VIDEO: Z KOLONA: Ruski tenkovi iz pravca Donjecka ulaze u Mariupolj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (6)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis