NACISTA PRED SUDOM U 101. GODINI: Zločini Jozefa S. dogodili se pre 80 godina

D. D. S.

10. 03. 2022. u 21:48

U jednom od poslednjih procesa za nacističke zločine našao se Jozef S. kome se u 101. godini stavljaju na teret dogodili su se pre osam decenija. Optuženik je navodno bio stražar u koncentracionom logoru Zaksenhauzenu, a sudi mu se za saučesništvo u ubistvu 3.500 ljudi. Vremešni optuženik je u stanju da bude saslušavan dva do tri sata dnevno.

НАЦИСТА ПРЕД СУДОМ У 101. ГОДИНИ: Злочини Јозефа С. догодили се пре 80 година

Nikola Fifić

Jozef S. je navodno od oktobra 1941. do februara 1945. radio kao stražar u koncentracionom logoru Zaksenhauzen kod Berlina, što on negira. Ali, iz dokumenata koncentracionog logora proizlazi da je Jozef S. bio pripadnik raznih jedinica SS-a koje su kao svoj znak imale mrtvačku glavu.

Državno tužilaštvo Jozefa S. optužuje da je između 1942. i 1945. "svesno i svojevoljno" učestvovao u ubistvu logoraša - pomaganje u ubistvu u 3.518 slučajeva. Prema optužnici, radi se o streljanju sovjetskih ratnih zarobljenika i ubijanju zatvorenika upotrebom bojnih otrova. Zatvorenici su, osim toga, umirali "usled stvaranja i održavanja uslova usmerenih protiv života".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri