(ISPRAVKA) Tvrdnja Azarova bez dokaza: NATO nije planirao da napadne Rusiju

Novosti onlajn

04. 03. 2022. u 11:22

MNOGI mediji, pa tako i naš portal, preneli su izjavu koju je dao bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov, da "NATO imao u planu napad na Rusiju", a za šta nije izneo nikakve validne dokaze.

(ИСПРАВКА) Тврдња Азарова без доказа: НАТО није планирао да нападне Русију

Foto: Arhivski snimak

NATO je planirao da pokrene treći svetski rat uz korišćenje nuklearnog oružja protiv Rusije, a ključnu ulogu u tome imala je aktuelna vladajuća vrhuška u Ukrajini koju kontrolišu Amerika i nacionalisti, izjavio je Azarov, ne potkrepšivši svoju izjavu nikakvim činjenicama.

Na sve to nam je u svojoj analizi ukazao portal Raskrinkavanje.ba.

On je takođe naveo "da su se ukrajinske trupe predvođene nacionalnim bataljonima spremale da pokrenu vojnu operaciju u Donbasu 25. februara", za šta takođe nema nikakvih dokaza.

ŠTA SU ČINjENICE?

Slične optužbe Rusija iznosi godinama, svaki put bez dokaza. Rusija je i ranije optuživala Ukrajinu za planiranje napada na Donbas. Jedna od takvih optužbi objavljena je i u aprilu 2021. godine. Takve optužbe Ukrajina je demantovala, a navodno planirani napad nije se desio. Na sličan način, Rusija je optuživala ukrajinske snage da sceniraju “provokacije” u istočnoj Ukrajini tokom 2021. godine. Takve optužbe Rusija je iskoristila za zvanični narativ, koji se plasira preko medija pod kontrolom ove države, u kojem se opravdava invazija na Ukrajinu.

Ni sam Azarov ne argumentuje jasno na osnovu čega tvrdi da je NATO “pripremao treći svetski rat” koji je navodno osujetila Rusija tako što je napala Ukrajinu. Kao jedini izvor i dokaz tvrdnji koje iznosi, Azarov prilično neprecizno navodi “obaveštajne podatake o pripremi provokacije”, za koje kaže da se “tek sada pružila prilika za objavljivanje”. Nije precizirano na koje i čije se tačno “obaveštajne podatke” misli, nije navedeno da li su oni već objavljeni i gde, niti je pružen bilo kakav dokaz za njihovo postojanje.

Azarov je nekadašnji premijer Ukrajine, opisan je kao proruski kandidat, prema izjavi koju je dala Liz Trus, ministarka inostranih poslova Velike Britanije.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju o “obaveštajnim podacima” koji navodno otkrivaju da je Ukrajina planirala napad na Donbas i uništavanje stanovništva ocenjeni su kao lažna vest, pošto takvi podaci ne postoje. Tvrdnju o tome da postoje “presretnute mape napada na Donbas” takođe su ocenjene kao lažna vest, a tvrdnja da je Rusija sprečila NATO da pokrene treći svetski rat ocenjena je kao teorija zavere.

Izvinjavamo se čitaocima na prenošenju neproverenih informacija.

BONUS VIDEO:

NA KRIMU OSVANULI PLAKATI: Simfepolj oblepljen podrškom ruskoj vojsci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!