LAVROV SUTRA U BEČU: Prvi sastanak ruskog zvaničnika i Zapada

Novosti online

04. 03. 2022. u 09:12

ŠEF ruske diplomatije Sergej Lavrov trebalo bi sutra da doputuje u Beč na pregovore o Sporazumu o nuklearnim aktivnostima Irana, gde se očekuje dolazak i ministara spoljnih poslova Nemačke, Francuske, Velike Britanije.

ЛАВРОВ СУТРА У БЕЧУ: Први састанак руског званичника и Запада

Foto: AP

Bečki dnevnik „Kronen cajtung“, pozivajući se na diplomatske krugove EU, najavljuje veliki sastanak šefova diplomatija u Beču, pošto se očekuje uspešan završetak višemesečnih pregovora.

Lavrov je, prema listu, već potvrdio dolazak, kao i šefica nemačke diplomatije Analena Berbok, ministri spoljnih poslova Francuske Žan-Iv Le Drian i Velike Britanije Elizabet Tras. Šef kineske diplomatije Vang Ji uključiće se u pregovore putem video-linka.

Ovo bi bio prvi sastanak zapada sa zvaničnikom Rusije od početka oružanih operacija u Ukrajini.

Iako je tema sporazum sa Iranom, zasigurno neće moći da se zaobiđe i stanje u Ukrajini.

Sporazum o nuklearnim aktivnostima ima za cilj da spreči Iran u proizvodnji obogaćenog uranijuma, i time na mogućim aktivnostima na pravljenju nuklearne bombe.

SAD su iz Sporazuma, potpisanog 2015. godine, istupile 2018. godine, a Iran 2020. Od tada je jasno porasla aktivnost Irana na obogaćivanju uranijuma.

U Beču se, pod posredovanjem EU, vode pregovori da se Iran vrati ovom sporazumu, a i SAD su iskazale spremnost da to učine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!