ANALIZA "NOVOSTI": Šta u praksi znači podizanje borbene gotovosti ruskih snaga za odvraćanje

R. DRAGOVIĆ

01. 03. 2022. u 07:00

SNAGE za odvraćanje u sastavu ruske armije, čije je podizanje u pripravnost naredio lično predsednik Rusije Vladimir Putin, poseban su vid vojske najveće zemlje sveta, koji u sebi uključuje i delove kopnene vojske, vazdušno-kosmičkih snaga i mornarice.

АНАЛИЗА НОВОСТИ: Шта у пракси значи подизање борбене готовости руских снага за одвраћање

Foto RIA Novosti

Reč je o oružanoj sili strateškog nivoa čija je glavna misija odvraćanje neprijatelja od potencijalnog udara, kao osnove odbrane zemlje.

Nuklearno naoružanje, kojim između ostalog raspolaže ova komponenta ruske vojske, posebno je skrenulo pažnju svetske javnosti. Stavljanje u visoku borbenu gotovost snaga za odvraćanje praktično znači i pripravnost nuklearnih raketnih sistema za dejstvo.

Ovaj potez predsednika Putina izazvan je, kako je rekao, pretećim izjavama zvaničnika NATO povodom ruske intervencije u Ukrajini. Svega jedan dan bilo je dovoljno da se Rusija pripremi za svoje najjače adute - Ministarstvo odbrane saopštilo je u ponedeljak da su dežurne snage komandnih mesta strateških raketnih snaga, Severne i Pacifičke flote, stavljene u stanje povišene borbene gotovosti.

- Ministar odbrane Sergej Šojgu podneo je izveštaj vrhovnom komandantu Vladimiru Putinu da su, u skladu sa njegovim naređenjem, dežurne snage komandno-kontrolnih punktova Raketnih strateških snaga, Severne i Pacifičke flote i Komande dalekometne avijacije počele da vrše borbeno dežurstvo sa pojačanim ljudstvom - saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Poslednji, dosad najoštriji potez ruskog predsednika, u jeku eskalacije ukrajinske krize i rata na teritoriji ove države tumači se na različite načine - u rasponu od mahanja nuklearnim koferom do povlačenja još jedne crvene linije u sukobu sa ekspanzionističkim NATO savezom.

Središte pažnje poznavalaca vojnih resursa, u svetlu Putinovog naređenja, zauzele su ipak taktičke rakete sa nuklearnim bojevim glavama. Ovo naoružanje, koje odlikuje izuzetno visoka preciznost i ogromna razorna moć, moglo bi da bude i upotrebljeno u Ukrajini.

Na ovu mogućnost ukazao je u ponedeljak i stručnjak za raketnu tehnologiju i naoružanje profesor Momčilo Milinović. Ovu vrstu taktičkih raketa on naglašava u kontekstu "nuklearne trijade" ruske vojske - nuklearnog naoružanja sva tri vida ruske armije - kopnene vojske, vazduhoplovstva i mornarice.

- Putin je u vidu imao rakete dometa do 1.000 kilometara, sa malim punjenjem. Ovakva bojeva glava omogućava napad na tačkaste ciljeve i vrlo mali udarni talas koji zahvata pojas od svega 300-500 metara. To su rakete gotovo bezgranične preciznosti, koje pogađaju cilj dijagonale i manji od sedam metara. Njihova razorna moć je ogromna, a ciljeve uništavaju - zauvek - objašnjava profesor Milinović.

Novosti

Predsednik Evroazijskog bezbednosnog foruma, general u penziji Mitar Kovač kaže da su rakete sa nuklearnim bojevim glavama raspoređene u bazama unutar teritorije Rusije, na fiksiranim i mobilnim lanserima.

VOLAS I FOKUS

PODIZANjEM borbene gotovosti snaga za odvraćanje, opremljenih i nuklearnim naoružanjem, Putin skreće pažnju svetske javnosti od činjenice da ne beleži napredak u invaziji na Ukrajinu - izjavio je u ponedeljak britanski ministar odbrane Ben Volas.

- Putin je rekao šta je imao, a mi ćemo to razmotriti. Ali ne bi trebalo da zaboravimo da se ovakve fraze potežu kako bi se skrenula pažnja sa Putinovih nevolja u Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MOLIM VAS, POMOZITE MI! Umro 15-mesečni sin legendarnog sportiste - on ne može da dođe sebi od bola