PREDSEDNICA EK: Uklanjamo ruske banke iz SWIFT globalnog sistema

Tanjug

27. 02. 2022. u 00:05

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je večeras da su SAD, Francuska, Nemačka, Italija, Kanada i Velika Britanija odlučcile da uvedu dodatne sancije protiv Moskve, uključujući i isključivanje određenog broja ruskih banaka iz globalnog međubankarskog platnog sistema SWIFT.

ПРЕДСЕДНИЦА ЕК: Уклањамо руске банке из SWIFT глобалног система

Ursula fon der Lajen / Foto AP

Fon der Lajen je najvila da će paket novih sankcija predstaviti i liderima EU na usvajanje.

-Prvo, obavezujemo se da ćemo obezbediti da odrećene ruske banke budu uklonjene iz SWIFT sistema. To će ih zasutaviti u obavljanju finasijskih transakcija, i blokirati ruski izvoz i uzvoz. Ovo će obezbeditii da ove banke budu isključene iz međunarodnog finansijskog sistema i naneće štetu njihovoj sposobnosti da posluju globalno, izjavila je Fon der Lajen.

U vanrednom obraćanju iz Brisela, predsednica Evropske komisije je izjavila da će dodatne sankcije koje će paralizovati imovinu ruske Centralne banke, čime će se, kako je dodala, zarnmrznuti njene transakcije u raspoređivanju međunarodnih rezervi u cilju ublažavanja uticaja međunarodnih sankcija na rusku ekonomiju.

Fon dr Lajen dodaje da će se raditi i na zabrani ruskim oligarskima da koriste svoja finasijska sredstava na međunarodnim tržistima.

-Sve ove mere će značajno naškoditi mogucnostima Putina da finansira svoj rat i imaće poražavajući utcaj na rusku ekonomiju. Putin je krenuo putem da uništi Ukrajinu, ali ono što radi je uništavnje budućosti sopstevene zemlje, zanključila je Fon der Lajen u vanrednom obraćanju iz sedišta Evropske komisje u Briselu.

BONUS VIDEO - KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo