OTKRIVENE MASOVNE GROBNICE U DONBASU: Rusija otvara krivični postupak zbog ratnih zločina

P. Z. S. / Sputnjik internešnl

16. 02. 2022. u 17:13

RUSKI istražni komitet saopštio je u sredu da je otvorio krivični postupak nakon otkrivanja masovnih grobnica civila u Donbasu.

ОТКРИВЕНЕ МАСОВНЕ ГРОБНИЦЕ У ДОНБАСУ: Русија отвара кривични поступак због ратних злочина

Foto Ruski istražni komitet


-Pokrenut je krivični postupak o otkrivanju masovnih grobnica civila na teritoriji Donbasa... po delu 1 člana 356 Krivičnog zakonika Rusije — zlostavljanje civilnog stanovništva, upotreba sredstava i metoda u oružani sukob zabranjen međunarodnim ugovorom, navodi se u saopštenju.

Iz njih su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 295 civila koji su poginuli u neselektivnom granatiranju ukrajinskih oružanih snaga 2014. godine. Već je poznato da među ostacima ima tela žena različite starosti, navodi se u saopštenju.

U avgustu-oktobru 2021. godine otkriveno je pet spontanih masovnih grobnica u selu Slavjanoserbsk, na području ​stambenog naselja Sokogorovka Pervomajsk, sela Vidnoe-1 kod Luganska i na periferiji sela Verhneševirevka, Krasnodonski okrug.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u utorak nazvao aktuelne događaje u Donbasu „genocidom”, rekavši da ukrajinska vlada nastavlja da krši ljudska prava, uključujući i legalizaciju diskriminacije ruskog govornog stanovništva u zemlji.

Ukrajinska vlada je došla na vlast kao rezultat puča koji je podržavao Zapad 2014. Nakon preokreta, Donjeck i Lugansk su proglasili nezavisnost od Kijeva i postali poznati kao samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike, zajednički poznate kao region Donbas. Od tada je region u ratu sa Kijevom. Uprkos činjenici da su strane uspele da ispregovaraju - zahvaljujući međunarodnom posredovanju - o primirju 2015. godine, malo je napretka u rešavanju sukoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)