TRGOVINA NAJVIŠE CVETA U INDO-PACIFIKU: Uprkos ograničenjima brži rast od globalnog proseka

D. D. S.

11. 02. 2022. u 13:42

TRGOVINA u azijsko-pacifičkom regionu rasla je brže od globalnog proseka prošle godine uprkos ograničenjima zbog kovida-19 i prekidima u lancu snabdevanja, navodi Azijska razvojna banka (ADB).

ТРГОВИНА НАЈВИШЕ ЦВЕТА У ИНДО-ПАЦИФИКУ: Упркос ограничењима бржи раст од глобалног просека

Foto: EPA

Azijsko-pacifička trgovina porasla je za skoro 30 procenata u prva tri kvartala 2021. godine, u poređenju sa globalnim rastom od oko 28 procenata, prema Izveštaju o azijskoj ekonomskoj integraciji za 2022. godinu.

Samo trgovina među ekonomijama u regionu se oporavila za nešto više od 31 odsto u tom periodu, posle smanjenja od 3,1 odsto u 2020. godini, saopštila je razvojna banka sa sedištem u Manili. U znak sve veće regionalne integracije tokom pandemije, udeo unutarregionalne trgovine dostigao je 58,5 odsto 2020. godine, najviše od 1990. godine, uglavnom zbog udela Kine.

Dok Severna Amerika i Evropa hitaju sa ponovnim otvaranjem ekonomija usred širenja omikrona, azijsko-pacifički region preduzima oprezan korak, a život u većem delu regiona nije mnogo manje ograničen nego na početku pandemije. Velike ekonomije, uključujući Kinu, Hong Kong, Japan i Južnu Koreju, nastavljaju da nameću stroga ograničenja za preduzeća.

U decembru je ADB smanjila prognozu regionalnog rasta za 2021. godinu sa 7,1 odsto na sedam odsto, navodeći kao razlog brzo širenje omikron soja. Razvojna banka je revidirala svoju procenu za 2022. na 5,3 odsto, sa 5,4 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)